Boek
Nederlands

Voertuigen

Een fiets, een helikopter, een ruimteschip maar ook een file: ken je deze speelgoedvoertuigen? En kun je de walvis vinden tussen al die boten? Vierkant hardkartonnen aanwijsprentenboek met kleurenillustraties in retrostijl. Vanaf ca. 2 jaar.
Titel
Voertuigen
Auteur
Pieter Gaudesaboos
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2015
[14] p. : ill.
ISBN
9789401424318 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Verkeer (ZIZO)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een fiets, een trein, een brandweerwagen, een graafmachine en een helikopter: hoewel de keuze van de afgebeelde voertuigen in dit kartonboekje niet veel anders is dan in de meeste aanwijsboeken, is de uitvoering dat wel. Naast de soms nogal schreeuwerig gekleurde en clichématige afbeeldingen van veel andere titels, oogt de vormgeving van dit boekje verfrissend. Het heeft een retro-uitstraling, door het kleurgebruik met warme, heldere tinten maar ook door de gekozen modellen van bijvoorbeel de de auto, racewagen, vliegtuig en trein. De illustraties zijn gemaakt in een strakke, grafische stijl en elke pagina heeft een andere gekleurde ondergrond. De tekst bestaat uit de naam van het voertuig met lidwoord, gedrukt in kapitalen. De laatste dubbele pagina is een zoekplaat, waarop tussen eindeloze rijen boten die éne walvis gezocht moet worden. Vierkante hardkartonnen uitgave met twee afgeronde hoeken in de serie ‘Mijn allerkleinste speelgoedwoordenboek’ (veel afgebeelde voertuigen lijken i…Lees verder

Voertuigen

In de reeks kartonboekjes ‘Mijn allerkleinste speelgoedwoordenboek’ verscheen dit deel over het thema ‘Voertuigen’. De gekende, eigenzinnige stijl van Pieter Gaudesaboos is al vanaf de eerste blik op het voorplat herkenbaar. De illustrator/vormgever/auteur maakte een gevarieerde keuze uit speelgoed van vroeger en nu: een fiets, racewagen, trein, politiemotor, boot, helikopter ... De laatste dubbele pagina is een zoekplaat met allemaal boten met als opdracht: ‘maar waar is de walvis?’. Lang niet alle speelgoedstukken zullen voor peuters duidelijk herkenbaar zijn, maar dat geeft niet echt. Diegenen die het ruimteschip of de graafmachine wel onmiddellijk herkennen (zij die kind waren in de jaren '70-'80) zullen met veel plezier en enthousiasme de nieuwe woordjes helpen aanleren. Voor hen zijn die prenten pure nostalgie. Knap werk voor jong en oud!


Over Pieter Gaudesaboos

Pieter Gaudesaboos (Brugge, 9 mei 1979) is een Belgische schrijver en illustrator van kinderboeken.

Leven

Gaudesaboos studeerde vrije grafiek, grafische digitale vormgeving en fotografie in Gent. Hij werkte een jaar deeltijds als leraar bij een kinderatelier en is medeoprichter van Tapis Plein, een productiehuis dat projecten opzet rond actueel en alledaags erfgoed in Brugge en daarbuiten. Sinds 2000 werkt hij als zelfstandig illustrator, auteur en vormgever.

Werk

Gaudesaboos debuteerde in 2003 met Roodlapje, een prentenboek waarin hij een inkijk probeert te geven in het hoofd van een kind. Het boek toont een wandeltocht door verschillende kleine kamers. Pas wanneer alle kamers gezien zijn, wordt beseft dat het meisje zich eenzaam voelt. Met Roodlapje zette hij zich op de kaart als vernieuwende kinderboekenmaker en krijgt er een Boekenpluim voor. Ook is het boek genomineerd voor …Lees verder op Wikipedia