Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het elfde uur : 11 november 1918, de gewelddadige laatste dag van de Eerste Wereldoorlog

Pieter Serrien (auteur)

Het elfde uur : 11 november 1918, de gewelddadige laatste dag van de Eerste Wereldoorlog

Beschrijving, mede op basis van getuigenissen van betrokkenen, van de laatste dagen en uren voor het afsluiten van de wapenstilstand op 11 november 1918, die een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog.
Onderwerp
Wereldoorlog I
Titel
Het elfde uur : 11 november 1918, de gewelddadige laatste dag van de Eerste Wereldoorlog
Auteur
Pieter Serrien 1985-
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Horizon, 2019 | Andere uitgaven
448 p. : ill.
ISBN
9789463962148 (paperback)
Plaatsingssuggestie
927.5 (SISO) Wereldoorlog I (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Op 11 november 1918, om 11 uur, zwegen eindelijk de wapens aan het Westfront; voor het eerst in vier jaar was het – letterlijk – stil. De jonge Belgische historicus Serrien heeft een fascinerend boek geschreven over de aanloop tot de wapenstilstand, de laatste dagen en uren van de Eerste Wereldoorlog. Hij neemt de lezer mee naar vele plaatsen in onder meer België, Frankrijk, Duitsland en Nederland en verhaalt aan de hand van talloze getuigenissen van betrokkenen (politici, militairen en burgers) over de gebeurtenissen in de laatste week, culminerend in een gedetailleerde beschrijving van de laatste 24 uur. Het is een verhaal van euforie over de naderende vrede, maar ook en vooral over de aanhoudend felle gevechten – tot op de laatste minuut werd er hevig geschoten én massaal gesneuveld. Ook de verschrikkingen van de dodelijke Spaanse griep, de muiterijen van de uitgeputte frontsoldaten, de politieke woelingen en de vlucht van de Duitse keizer naar Nederland komen voorbij. Het drama en…Lees verder

Over Pieter Serrien

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door PieterSerrien

Pieter Serrien (Kontich, 1985) is een Vlaamse historicus en auteur van boeken waarin onder meer persoonlijke getuigenissen van soldaten en burgers tijdens de twee wereldoorlogen en in de 16e eeuw in de Nederlanden centraal staan.

Biografie

Serrien werd geboren in 1985 in Antwerpen en groeide op in Kontich(-Kazerne). In 2003 startte hij met de opleiding Geschiedenis aan de KU Leuven, waar hij zich specialiseerde in mondelinge geschiedenis, egodocumenten en het dagelijkse leven in conflictgebieden. Zijn licentiaatsthesis bestudeerde het leven met bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na zijn studies begon Serrien les te geven op het Sint-Ritacollege te Kontich. In 2008 schreef hij zijn eerste boek in opdracht van de stad Mortsel: Tranen over Mortsel. Hierin werd het bombardement op Mortsel van 5 april 1943 beschreven.
In 2009 richtte hij samen met historicus Selm Wenselaers het onderzoeksbureau Geheugen…Lees verder op Wikipedia

Suggesties