Daisy
Nederlands

Oorlogsdagen : overleven in bezet Vlaanderen 1914-1918

Pieter Serrien (auteur), Bob Joosten (verteller)
+1
Oorlogsdagen : overleven in bezet Vlaanderen 1914-1918
×
Oorlogsdagen : overleven in bezet Vlaanderen 1914-1918 Oorlogsdagen : overleven in bezet Vlaanderen 1914-1918

Oorlogsdagen : overleven in bezet Vlaanderen 1914-1918

Genre:
Ooggetuigenverslagen van 32 Vlamingen van de verovering en bezetting van België tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Titel
Oorlogsdagen : overleven in bezet Vlaanderen 1914-1918
Auteur
Pieter Serrien 1985-
Verteller
Bob Joosten  (inlezer)
Taal
Nederlands
Editie
1
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2013
1 cd
Speelduur
18:38
Oorspr. uitgever
Manteau/WPG
Aantekening
Stem: Man Vlaamse stem
Plaatsingssuggestie
927.5 (SISO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In België is dit boek een bestseller. De auteur geeft met behulp van dagboekfragmenten van 32 Vlamingen ons een uiterst levendig beeld van de Duitse bezetting tijdens de Eerste Wereldoorlog. De verovering met moordpartijen waarbij dronken Duitse soldaten moedwillig vele duizenden burgers willekeurig vermoorden, maar ook onduidelijke situaties waarin Duitse en Belgische eenheden elkaar negeren. De bezetting zelf: Duitse geheime politie, plunderende soldaten, de avondklok (9 uur Duitse tijd, overtreding vijf jaar gevangenisstraf en 20.000 Mark boete), 'De' Draad (2.000 volt, aan de grens met Holland), deportaties, de angst, voedselroof, honger en epidemieën. De bombardementen en dan de bevrijding. De teruggevonden ooggetuigenverslagen blijken niet alleen uiterst betrouwbare bronnen, maar geven een dermate levendig beeld alsof je het zelf meemaakt. Met een aantal afbeeldingen in zwart-wit.

Over Pieter Serrien

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door PieterSerrien

Pieter Serrien (Kontich, 1985) is een Vlaamse historicus en auteur van boeken waarin onder meer persoonlijke getuigenissen van soldaten en burgers tijdens de twee wereldoorlogen en in de 16e eeuw in de Nederlanden centraal staan.

Biografie

Serrien werd geboren in 1985 in Antwerpen en groeide op in Kontich(-Kazerne). In 2003 startte hij met de opleiding Geschiedenis aan de KU Leuven, waar hij zich specialiseerde in mondelinge geschiedenis, egodocumenten en het dagelijkse leven in conflictgebieden. Zijn licentiaatsthesis bestudeerde het leven met bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na zijn studies begon Serrien les te geven op het Sint-Ritacollege te Kontich. In 2008 schreef hij zijn eerste boek in opdracht van de stad Mortsel: Tranen over Mortsel. Hierin werd het bombardement op Mortsel van 5 april 1943 beschreven.
In 2009 richtte hij samen met historicus Selm Wenselaers het onderzoeksbureau Geheugen…Lees verder op Wikipedia

Suggesties