Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Tranen over Mortsel : de laatste getuigen over het zwaarste bombardement ooit in België

Pieter Serrien (auteur)
+1
Tranen over Mortsel : de laatste getuigen over het zwaarste bombardement ooit in België
×
Tranen over Mortsel : de laatste getuigen over het zwaarste bombardement ooit in België Tranen over Mortsel : de laatste getuigen over het zwaarste bombardement ooit in België

Tranen over Mortsel : de laatste getuigen over het zwaarste bombardement ooit in België

Ooggetuigenverslagen van het bombardement op Mortsel (5 april 1943), het zwaarste bombardement in de Belgische geschiedenis. Amerikaanse bommenwerpers mikten op de Duitse vliegtuigfabriek Erla, maar raakten een woonkern en een aantal scholen. Herziene editie met tientallen extra getuigenissen.
Titel
Tranen over Mortsel : de laatste getuigen over het zwaarste bombardement ooit in België
Auteur
Pieter Serrien 1985-
Taal
Nederlands
Editie
Derde, herziene editie
Uitgever
Antwerpen: Davidsfonds, 2018 | Andere uitgaven
416 p. : ill.
ISBN
9789059089341 (paperback)
Plaatsingssuggestie
Antwerpen Mortsel 938.1 (SISO) Operaties (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In dit boek belicht de historicus Pieter Serrien (1985) het bombardement dat het Amerikaanse leger op 5 april 1943 uitvoerde boven de Antwerpse voorstad Mortsel, met als doelwit de vliegtuigfabriek Erla. Die werd echter amper getroffen, en er vielen 936 dodelijke slachtoffers in wat het zwaarste bombardement werd in de Belgische geschiedenis. De auteur baseerde zich voor zijn boek op interviews die leerlingen uit het Mortselse secundair onderwijs afnamen van enkele honderden nog levende getuigen. Dat alles werd aaneengeregen tot een vlotlezend geheel, waarbij het bombardement uitvoerig in kaart wordt gebracht. De getuigen vertellen hoe ze de bewuste dag beleefden en hebben het onder meer over de pijnlijke nasleep, het identificeren van nabestaanden en het puinruimen. Achteraan volgen bronnen, een fotoverantwoording, eindnoten, en portretten waarvoor leerlingen uit de Mortselse kunstacademie zich baseerden op bidprentjes van kinderen die stierven in het bombardement. Een indringende pe…Lees verder

Over Pieter Serrien

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door PieterSerrien

Pieter Serrien (Kontich, 1985) is een Vlaamse historicus en auteur van boeken waarin onder meer persoonlijke getuigenissen van soldaten en burgers tijdens de twee wereldoorlogen en in de 16e eeuw in de Nederlanden centraal staan.

Biografie

Serrien werd geboren in 1985 in Antwerpen en groeide op in Kontich(-Kazerne). In 2003 startte hij met de opleiding Geschiedenis aan de KU Leuven, waar hij zich specialiseerde in mondelinge geschiedenis, egodocumenten en het dagelijkse leven in conflictgebieden. Zijn licentiaatsthesis bestudeerde het leven met bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na zijn studies begon Serrien les te geven op het Sint-Ritacollege te Kontich. In 2008 schreef hij zijn eerste boek in opdracht van de stad Mortsel: Tranen over Mortsel. Hierin werd het bombardement op Mortsel van 5 april 1943 beschreven.
In 2009 richtte hij samen met historicus Selm Wenselaers het onderzoeksbureau Geheugen…Lees verder op Wikipedia

Suggesties