Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Made in Europe : de kunst die ons continent bindt

Pieter Steinz (auteur)
+1
Made in Europe : de kunst die ons continent bindt
×
Made in Europe : de kunst die ons continent bindt Made in Europe : de kunst die ons continent bindt

Made in Europe : de kunst die ons continent bindt

Culturele gids met 208 lemma’s over kunstenaars, stromingen, kunstwerken en romanhelden die tot het pan-Europees cultuurgoed behoren.
Titel
Made in Europe : de kunst die ons continent bindt
Auteur
Pieter Steinz
Taal
Nederlands
Editie
12
Uitgever
Amsterdam: Nieuw Amsterdam, 2015 | Andere uitgaven
432 p. : ill.
ISBN
9789046815540
Plaatsingssuggestie
905.1 (SISO) Europa (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze verzorgde uitgave bevat een rijk geïllustreerde culturele reisgids met 208 lemma’s van kunstenaars, stromingen, kunstwerken en romanhelden die volgens de auteur het pan-Europees cultuurgoed vormen waarop Europeanen trots (mogen) zijn. Een derde ervan verscheen eerder in NRC Handelsblad. Het is voortgekomen uit ‘MacBeth heeft echt geleefd’ (2011*), waarin hij het literair fundament van Europa schetste aan de hand van zestien archetypische (anti-)helden als Roeland en Robin Hood. Hij beperkt zich tot de kunsten (klassiek, modern en toegepast), verdeeld over acht categorieën: architectuur; beeldende kunst (schilderen en beeldhouwen); film, strip en fotografie; literatuur; muziek; toneel en dans; vormgeving en mode; en varia. De postmoderne insteek van Europa als mengcultuur blijkt uit de verweving van hoge en lage cultuur (Prada naast het Parthenon). Hij koppelt 104 lemma’s associatief aan sub-iconen, soms verwant, soms tegengesteld. Ondanks de kritiek die hier en daar opklonk (will…Lees verder

Over Pieter Steinz

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Pieter Steinz

Pieter Steinz (Rotterdam, 6 oktober 1963 – Haarlem, 29 augustus 2016) was een Nederlandse journalist, literair criticus en schrijver van non-fictie. Van 2012 tot 2015 was hij directeur van het Nederlands Letterenfonds.

Levensloop

Pieter Steinz groeide op in Rotterdam en de Bommelerwaard, en verhuisde na zijn eindexamen aan het Stedelijk Gymnasium 's-Hertogenbosch (1981) naar Amsterdam, waar hij afstudeerde in geschiedenis en Engelse taal- en letterkunde. Van 1986 tot 1990 doceerde hij – als kandidaatsassistent en assistent-docent – klassieke geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Vanaf november 1989 werkte Steinz bij NRC Handelsblad, aanvankelijk als redacteur bij de Donderdag Agenda en het Cultureel Supplement, daarna als filmredacteur, literatuurredacteur en chef van de bijlage Boeken (2006-2012). Hij schreef interviews, beschouwingen en recensies over met name Amerikaanse en Nederlandse literatuur.

Lees verder op Wikipedia