Het circus is in de stad

Pieter Van Oudheusden (auteur), Jan De Kinder (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een vader geniet met zijn zoontje van allerlei circusacts. Prentenboek met expressieve, vrolijke illustraties in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Circussen, Ouders
Titel
Het circus is in de stad / tekst Pieter van Oudheusden ; ill. Jan De Kinder
Auteur
Pieter Van Oudheusden
Illustrator
Jan De Kinder
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2006
[28] p. : ill.
ISBN
90-5838-380-6 9789058383808
Plaatsingssuggestie
Circus (ZIZO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Auteur Pieter Van Oudheusden en illustrator Jan De Kinder leveren een aangenaam en pretentieloos prentenboek af waar de circuswereld het romantische en veelkleurige decor vormt voor het ontluiken van een tedere vader-zoonrelatie. Waar papa en zoon vlak na het binnenkomen keurig naast elkaar zitten en het schouwspel om en boven hen verwonderd beleven, kruipt de zoon almaar dichter tegen en op zijn papa naarmate de circusvoorstelling vordert. Heel subtiel geeft De Kinder aan dat de vader meer geniet van zijn jongetje op schoot dan van de taartengooiende clowns.
Wat De Kinder met enkel subtiele pennentrekken suggereert, verwoordt Van Oudheusden in gevatte zinnetjes die telkens in eenzelfde structurele wending herhaald worden. Eerst wordt een circusact wervelend beschreven, vervolgens wordt ze door vader en zoon bewonderend mooi gevonden. In het genot van de circuscapriolen vinden ze elkaar. De ongekunstelde, panoramische en speelse prenten van De Kinder completeren de woorden op een …Lees verder
Een vader en zijn zoontje gaan naar het circus. In een grote tent zien ze allerlei circusacts, de een grappig en de ander spannend. Een eenvoudig verhaal in de t.t., korte zinnen in een duidelijk schreefloos lettertype. De tekst staat links, soms op een sombergekleurde achtergrond in grijs of bruin. Het verhaal is in de ik-vorm vanuit het jongetje geschreven. Het kind herhaalt vaak wat de vader zegt. Een moeder speelt in dit verhaal geen rol. Passende paginagrote (soms spread), sfeervolle illustraties die bestaan uit expressieve tekeningen in warme, aardse kleuren. Tekeningen met donkere contouren, komische details en dieptewerking. Er is een combinatie van technieken gebruikt: potlood, houtskool, inkt, gouache, pastel, linosnede, collage. Het truitje van het jongetje bestaat b.v. uit een Italiaans snoeppapiertje. De illustraties versterken de summiere tekst en vullen deze op een kleurrijke manier aan. De samenwerking tussen een Nederlandse schrijver en een Vlaamse illustrator heeft g…Lees verder

Het circus is in de stad

Een kleine jongen gaat met zijn papa naar het circus. Het boek geeft een warme relatie tussen vader en zoon weer. Simpele tekeningen tonen telkens één gegeven uit de circusvoorstelling. De tekst bevat heel veel herhaling. De kleine jongen vond het meisje met de accordeon – dat hen aan de ingang welkom heette - het mooiste moment van heel de voorstelling ... Dit is typisch voor jonge kinderen. De tekeningen belichten telkens één detail uit het geheel waardoor het jonge kind de veelheid en drukte van een circusvoorstelling beter kan inschatten, maar de totaalindruk van zo'n ervaring wat verloren gaat. De haast rituele herhaling in de commentaren van vader en zoon komt levensecht over. Over het algemeen zijn de tekst en de tekeningen op zo'n doordachte, volwassen manier opgebouwd, dat ik het speelse en het spannende waar een kind naar op zoek is, toch wel een beetje mis.

Suggesties