Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Er was eens een koe

Pim Lammers (auteur), Marije Tolman (illustrator)
+1
Er was eens een koe
×
Er was eens een koe Er was eens een koe
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Eefje houdt van sprookjes. Iedere avond leest haar moeder voor uit het dikke sprookjesboek. Maar op een avond heeft Eefje er genoeg van. Ze wil niet langer horen over biggetjes, geiten of de grote boze wolf. Ze wil een sprookje met een koe! Maar die staan niet in haar moeders boek... Eefje besluit op zoek te gaan.
Onderwerp
Sprookjesfiguren
Titel
Er was eens een koe
Auteur
Pim Lammers
Illustrator
Marije Tolman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2023 | Andere uitgaven
66 p. : ill.
ISBN
9789045122847

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Er zijn niet veel schrijvers die ware literatuur voor beginnende lezers kunnen schrijven. Pim Lammers laat zien daar een meester in te zijn. Eefje wordt veel voorgelezen en ze houdt erg van sprookjes, maar nu wil ze wel eens een sprookje over een koe. Ze gaat op zoek naar zo’n sprookje, maar dat lijkt niet te bestaan. Op de boerderij kent niemand er een, natuurlijk wel een sprookje over ‘sneeuwkipje’ en ‘de gelaarsde kip’. En dan wordt ook het verhaal van ‘doornkipje’ verteld. Steeds worden er in het verhaal allusies naar bekende sprookjes gelegd, die dan een iets andere invulling krijgen. Een geweldige vondst om de jonge lezer bij het verhaal te betrekken. Marije Tolman maakte er al even vrolijke, fantasierijke en hartveroverende kleurenillustraties bij, zoals de ezel die keutels en een ‘Gouden koeien-vlaai’ produceert, maar geen gouden munten. Dit boek verscheen in de serie ‘Tijgerlezen’, boeken voor beginnende lezers waarbij geen technisch leesniveau wordt aangegeven. Een serie die…Lees verder

Er was eens een koe

Eefje is een kalfje dat houdt van sprookjes. Elke avond leest haar mama voor uit het grote sprookjesboek. Maar waarom bestaan er geen sprookjes over koeien, en wel over biggetjes en geitjes? Uiteraard kennen jullie ook de sprookjes Doornkipje en De gelaarsde kip. Dat zijn de favoriete sprookjes van Eefjes vrienden, de kuikens. Maar wat kan het favoriete sprookje van Eefje zijn? Uiteindelijk blijft er maar één mogelijkheid over: zelf een sprookje schrijven. Er was eens een koe …, begint Eefje. De mooiste beginzin ooit. Hoe moet het dan verder? Om inspiratie op te doen, gaat ze naar het grote bos. Daar komt ze Wolf tegen. Oei, oei, een wolf in een sprookje ... Als dat maar goed afloopt …Wat een heerlijk boek voor beginnende lezers! De vele verwijzingen naar bekende sprookjes en de ‘kip-versie’ van Doornroosje zijn echt grappig (Doornkipje zat op stok en ze sliep.) En dan het stuk over ‘Ezeltje strekje’ waarin Eefje en Ezel samen proberen goud te poepen. Hilariteit …Lees verder

Over Pim Lammers

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Pim Lammers

Pim Lammers (2 oktober 1993) is een Nederlandse schrijver.

Loopbaan

Lammers studeerde politicologie en Nederlandse taal & cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. In 2017 verscheen zijn eerste prentenboek, Het lammetje dat een varken is, met illustraties van Milja Praagman. Het was het allereerste Nederlandse transgender-prentenboek. In 2018 werd het boek bekroond met een Zilveren Griffel en daarmee werd Lammers op 24-jarige leeftijd de jongste winnaar van een Zilveren Griffel ooit. Naast kinderboeken schrijft hij ook voor volwassenen.

Lammers werd in 2023 door het CPNB uitgekozen om het kinderboekenweekgedicht te schrijven. Toen er op sociale media passages rondgingen uit zijn korte verhaal Trainer (2016, voor volwassenen), dat gaat over intimiteiten tussen een jongen en diens voetbaltrainer, kreeg hij doodsbedreigingen en trok hij zich terug.

Prijzen