Boek
Nederlands

Word nooit groot

Quentin Blake (illustrator), Roald Dahl (andere), Al Blyth (auteur)
Wat gebeurt er met kinderen die wel willen groeien maar niet volwassen willen worden? Want veel volwassenen hebben een saai leven en stom werk en vergeten al hun avonturen. Dus word dierentolk, ontdekkingsreiziger of worstelaar maar word nooit groot! Prentenboek met grappige kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Opgroeien
Titel
Word nooit groot / geïllustreerd door Quentin Blake ; geïnspireerd door de ondeugdend originaliteit van Roald Dahl ; geschreven door Al Blyth en Stella Gurney
Illustrator
Quentin Blake
Andere
Roald Dahl
Auteur
Al Blyth Stella Gurney
Vertaler
Anne Douqué
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Never grow up
Uitgever
Utrecht: Uitgeverij De Fontein Jeugd, © 2022
[32] p. : ill.
ISBN
9789026157769 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Opgroeien (ZIZO)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een prentenboek dat niet bedoeld is voor kinderen die ‘gehoorzaam, lief en zoet’ zijn: hen wordt aanbevolen het boek op pagina drie dicht te slaan. Op pagina vier zien we dan het kind voor wie het boek wel bedoeld is: een kind dat wel wil groeien, maar niet volwassen wil worden, want dan verdwijnen alle leuke dingen die je kunt doen. Zij willen een leven waarin je eerst lekker veel kattenkwaad mag uithalen en waarin je jong, avontuurlijk en nieuwsgierig blijft. Ouders zijn daar vaak tegen en die leven een saai leven als volwassene met een 'hondenbaan' tot ze dood gaan en in een kuil vallen. Maar gelukkig zijn er ook volwassenen die de kracht van magie en avontuur nog wel hebben. Prentenboek geïnspireerd op teksten van Roald Dahl, met kleurrijke, dynamische en humoristische aquarelillustraties. Een ode aan het behouden van de magie van een kind als men volwassen is. Volwassenen die net als kinderen onruststokers en regelovertreders zijn gebleven. Een pleidooi voor kinderen die drie met…Lees verder

Word nooit groot

Een verhaal dat met een knipoog naar kinderen die de volwassenen op de korrel neemt. Dat is kort gezegd de inhoud van het leuke  boekje in rijmvorm en geillustreerd door Quentin Blake zoals zoveel verhalen van een meesterverteller die Roald Dahl heet. Dit verhaal vertelt de zotste kolder en veegt met volwassenen de vloer. Die zijn dan ook grijs en grauw afgebeeld omdat ze ...Grauw zien van hun bestaan en zwoegen op hun hondenbaan. Maar elke dag is juist zo magisch. Dat maakt het extra triest en tragisch: hun leven is zo vastomlijnd, en plots is 't afgelopen EIND. Tussen de tekstjes door staan hilarische tekeningen die de uitroepen naar de kinderen toe nog grappiger maken. De boodschap: Word nooit groot. Het boek is een fantasierijk, pittig verhaaltje voor alle tijden met sterke kleurrijke illustraties, en vooral veel humor. Voor kinderen vanaf zes jaar.


Over Quentin Blake

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Eaag14!

Sir Quentin Saxby Blake (Sidcup, 16 december 1932) is een Brits cartoonist, illustrator en auteur.

Loopbaan

Quentin Blake debuteerde in 1968. Hij is voornamelijk bekend van zijn tekeningen in de kinderboeken van Roald Dahl, waaronder De GVR en de De heksen. Het eerste kinderboek van Dahl dat Blake illustreerde was De reuzenkrokodil. Andere boeken die Dahl al eerder had geschreven (zoals Sjakie en de chocoladefabriek) zijn in latere uitgaven door Blake opnieuw van tekeningen voorzien. Alles bij elkaar illustreerde Blake meer dan 300 jeugdboeken, waaronder het debuutboek van David Walliams, The Boy in the Dress. Daarnaast heeft hij ook zelf meer dan 30 boeken geschreven.

Blake werd benoemd tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk. Daarnaast is hij patroon van een aantal plaatselijke verenigingen, zoals de Blake Society, het Downing College en de Campaign for Drawing.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties