Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Nour, waarom zag ik het niet aankomen?

Rachid Benzine (auteur), Katelijne De Vuyst (vertaler)
De briefwisseling tussen een vader en zijn naar het kalifaat in Irak vertrokken dochter.
Titel
Nour, waarom zag ik het niet aankomen?
Auteur
Rachid Benzine
Vertaler
Katelijne De Vuyst
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Nour, pourquoi n'ai-je rien vu venir?
Uitgever
Kalmthout: Polis, 2017
117 p.
ISBN
9789463102384 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dochter van IS

In een onheilspellende briefroman probeert islamoloog Rachid Benzine de drijfveren te achterhalen van een jonge moslima die zich bij IS in Irak voegt.

Hectoliters inkt en scheepsladingen papier zijn er intussen besteed aan de opkomst van IS en de jihadterreur. Bijna elke dag verschijnen er nieuwe geopolitieke studies, alarmerende pamfletten of essays van (al dan niet zelfverklaarde) terrorismespecialisten. Is de impact van religie of van sociale achterstelling doorslaggevend of is er een zucht naar zelfdestructief avontuur?

Wat kun je aan dat hoog oplaaiende debat toevoegen met een literaire blik, zo vroeg de Frans-Marokkaanse islamoloog en onderzoeker Rachid Benzine (°1971) zich af na de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Benzine heeft zelf ettelijke boeken op zijn conto over de islam en predikt daarbij de nuance. Zowel vrijzinnigen als gelovigen zijn het er roerend over eens dat Benzine met Les nouveaux penseurs de l'islam (2004) de hand uitstak naar andersdenkenden. Hij heeft lak aan de groeiende groep scherpslijpers die de Koran al te letterlijk interpreteren.

Lees verder

De briefwisseling tussen een vader en zijn naar het kalifaat in Irak vertrokken dochter Nour ('Licht') tekent invoelend hoe jihadisme hun harmonieuze, liefdevolle eenheid dreigt te ondergraven. De vader, hoogleraar wijsbegeerte, staat voor de verlichte islam, voor vrijheid en tolerantie, de dochter zingt de lof van de Islamitische Staat en is blind voor de wreedheden. Vanuit die posities groeit nu van 2014 tot 2016 een dialoog, waarin beiden hun argumenten en rechtvaardiging rationeel dan wel emotioneel uitserveren. De dochter trouwt ter plekke, raakt in verwachting en bewierookt vooralsnog, ingekapseld en kortzichtig, haar man. De vader, weduwnaar, botst ook op de universiteit zwaar met agressief obscurantisme. Hoe nu verder? Welke zeggenschap rest hun nog, voor haar, voor hem? Rachid Benzine (Marokko, 1971), islamoloog en boegbeeld van de liberale islam, illustreert aldus in deze briefroman significant de intellectuele, spirituele en religieuze ontwaarding die ideologische radicalis…Lees verder

Suggesties