Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Vrouwland

Rachida Lamrabet (auteur)
+1
Vrouwland
×
Vrouwland Vrouwland

Vrouwland

Rachida Lamrabet (auteur)
Vrouwland is het bitterzoete verhaal van jonge mensen die dromen van een beter leven. Elk op hun eigen manier zetten ze de zoektocht in. Het biedt, zonder moraliserend of betogend te worden, een verhelderend inzicht in de problematiek waarmee mensen worden geconfronteerd die hun vaderland achter zich laten.
Titel
Vrouwland
Auteur
Rachida Lamrabet
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Meulenhoff/Manteau, 2008 | Andere uitgaves
236 p.
ISBN
9789085421528

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een verhaal met een heel eigen kleur

Vrouwland is het opvallend sterke romandebuut van Rachida Lamrabet. De wat eigenaardige titel verwijst naar Europa, vanwaar Marokkaanse meisjes op vakantie gaan naar Marokko.

Younes, een afgestudeerde universitair zonder toekomstperspectief, wordt tijdens zo'n vakantie verliefd op Mariam, die uit België komt. Hij vraagt haar of ze met hem wil trouwen. Haar antwoord is ja en dat 'ja' brengt de hele intrige op gang. Want het is geen gemeend 'ja'. Eenmaal teruggekeerd in België, is zij haar vakantieliefje snel vergeten, maar voor hem is het ernst. Na vijf jaar onbeantwoorde brieven reist hij haar achterna om haar zijn laatste brief, geschreven op de achterzijde van zijn waardeloze diploma, persoonlijk te overhandigen. Tijdens de overtocht verdrinkt hij, maar een metgezel brengt de brief waar hij zijn moet, bij Mariam, die intussen Mara heet, op verkiezingsaffiches prijkt, haar familie de rug heeft toegekeerd en leeft volgens het motto: breek met je gemeenschap, want die gemeenschap is de marginaliteit.

Spiritueel avontuur

Ben ik uw leesplezier aan het vergallen door het verhaal alvast te vertellen? Geen vrees, we zijn nauwelijks ve…Lees verder

Een land voor jezelf

In 2006 won ze de Kleur de kunst!-prijs, nu lost ze de verwachtingen in. Rachida Lamrabet debuteert met een wervelende roman: Vrouwland.

Virginia Woolf hield in 1928 een toespraak over vrouwen en literatuur, die later gepubliceerd werd als A room of one's own , en een mijlpaal werd in de geschiedenis van het feminisme. Tijdens haar voorbereiding wilde ze opzoekingen doen in de universiteitsbibliotheek van Cambridge. Die bleek echter verboden terrein voor vrouwen, tenzij ze gechaperonneerd werden of een aanbevelingsbrief konden voorleggen. De kamers van de literatuur waren plechtig op slot gedraaid. Slegs vir mannen .
Iets gelijkaardigs overkomt Mara, een van de personages in de prima debuutroman van Rachida Lamrabet. Mara is tegen haar zin weer in haar land van herkomst en gaat op zoek naar een hotel. Dan blijkt dat een vrouw alleen in een Marokkaans stadje helemaal geen hotelkamer kan krijgen.
Staat dat in de wet? Nee. Is het niettemin een wet? Reken maar. De enige plaats waar zij een zelfstandige vrouw kan zijn, is het Westen. 'Vrouwland', wordt dat consequent genoemd in deze roman, en de mannelijke perso…Lees verder

De grote reis

'Lamrabet heeft iets te zéggen', stond begin vorig jaar in dit blad. Met haar eerste roman, Vrouwland , levert de Antwerpse Rachida Lamrabet daar opnieuw een klinkend bewijs van. Vrouwland, dat is het Westen, in het boek in concreto Europa. Want daar is iedere fiere fallofoor verschrompeld tot een eerloos lulletje lampenkatoen en is de Vrouw de baas, dat weet iedereen. En 'welke vent aanvaardt onderdanig- heid'? 'Als een vrouw geen schaamte meer kent en zich begint te gedragen als een vent, dan is het einde niet ver meer.' (Zich gedragen als een vent: zomaar een eigen mening hebben, bijvoorbeeld. Een dissidente mening dan ook nog eens.) Nee, zulke gruwelen zult gij uit uw midden wegdoen, vinden de Marokkanen Abdelkader en Mounir.

De Antwerpse Mara, voorheen Mariam, ziet dat anders. Zij wil vrij zijn. Daartoe heeft ze moeten breken met haar familie en haar gemeenschap - een gemeenschap die al zo lang in de marginaliteit zit 'dat we diegenen die zichzelf eruit …Lees verder

Rachida Lamrabet is als Marokkaans-Belgische juriste van heel nabij betrokken bij de situatie van de zgn. 'expats'. In haar roman Vrouwland evoceert ze de spanningen tussen het thuisland en het nieuwe vaderland aan de hand van het liefdesverhaal tussen Younes, die als bootvluchteling aan zijn eind komt, en Mariam, die onder haar westerse naam Mara in Antwerpen leeft en er zelfs een politieke carrière ambieert. Lamrabet slaagt er daarbij goed in de spanning tussen beide werelden op te roepen: de zin voor de gemeenschap en de verantwoordelijkheid die dat met zich meebrengt in Marokko, staat tegenover het bijna uitsluitend op het ik gerichte samenlevingsmodel van het Westen ("Het enige wat telt, ben IK, is dat gevoel van eindeloze vrijheid"). Origineel aan de roman is het feit dat de twee liefdesstory's die erin worden verweven, voor de betrokkenen blijvend tot het domein van de illusie behoren. Younes heeft Mariam ooit ontmoet toen zij vanuit Antwerpen voor een vakantie was terug…Lees verder
De 37-jarige juriste won in 2006 de prijs van Kif Kif met haar verhaal ‘Mercedes 207’, opgenomen in de bundel: 'Kif Kif; Nieuwe stemmen uit Vlaanderen'. Meer dan een criticus noemde Lamrabets verhaal over een oudere man die pendelt tussen zijn geboorteland Marokko en Borgerhout, de sterkste bijdrage. In haar romandebuut keert die pendelbeweging terug, maar staan jongere mensen en hun dromen centraal. De titel verwijst naar Europa waar de jonge eigengereide Mara en haar leeftijdsgenoten andere waarden hebben overgenomen, wat hen bij een terugkeer naar Marokko voor keuzes plaatst. Scherp tekent de auteur de wederzijdse blikken: de manier waarop jongeren in Marokko de vakantiegangers uit het noorden, ook die met roots in Marokko, observeren; de blik van de pendelaars op het land van de voorouders, de droombeelden in dat land over migratie. Televisie is het medium dat de dromen versterkt, maar ook doorprikt. Lamrabet kan een sterk verhaal opbouwen, rake dialogen uitwerken en prangende vra…Lees verder

Over Rachida Lamrabet

CC BY 2.5 nl - Foto van/door Koen Broos, huisfotograaf

Rachida Lamrabet (Sidiboujedain, 1970) is een Belgisch schrijfster en juriste van Marokkaanse origine.

Levensloop

Lamrabet immigreerde met haar ouders naar België in 1972. Haar werk is sterk geïnspireerd door de thema's migratie en identiteit. Lamrabet was daarnaast ook juriste voor Unia (Interfederaal Gelijkekansencentrum).

In 2006 won ze de Kif Kif literatuurprijs "Kleur de kunst!" met het verhaal Mercedes 207. Het werd opgenomen in Kif Kif. Nieuwe stemmen uit Vlaanderen, een bundel verhalen van Nederlandse, Vlaamse, autochtone en allochtone jonge schrijvers waaronder ook Malika Chaara.

In 2007 debuteerde Lamrabet met Vrouwland, een verhaal over jonge mensen die dromen van een beter leven. Vrouwland won in 2008 de Debuutprijs van Boek.be met medewerking van de Provincie Antwerpen. Ze won de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2008 voor Een kind van God.

In 2020 krijgt Lamrabet de …Lees verder op Wikipedia