Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Anders

Ragnar Hovland (auteur)
+1
Anders
×
Anders Anders
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De ouders van de 14-jarige Anders (ik-figuur) gaan scheiden. Anders besluit zijn rugzak in te pakken en te vertrekken. Voortaan leeft hij in het bos, maar echt alleen is hij daar nooit. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Anders
Auteur
Ragnar Hovland
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Fredlaus
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2008
160 p.
ISBN
9789059082847 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Wanneer de ouders van de 14-jarige Anders (ik-figuur) aankondigen dat ze gaan scheiden, pakt hij onmiddellijk zijn rugzak in en vertrekt naar het bos. Hij neemt daar zijn intrek in een verlaten woning en leidt vervolgens een soort kluizenaarsbestaan. Lang alleen is hij niet. Veel mensen weten hem toch nog te vinden en komen bij hem over de vloer: zijn beste vriend Tomas, zijn vriendinnetje Katrin en zijn jongere zusje. En dan is er nog de aan koffie verslaafde eigenzinnige bosbewoner Hilmar. Het experimentele verhaal zit vol verwijzingen naar de ‘grote’ literatuur die de jongere lezer wellicht ontgaan: Dickens, Robin Hood, de Bijbel. De jongere lezer leest een sprookjesachtig, tijdloos avontuur waarbij gegriezeld, gelachen en gehuild kan worden. De humor is van het subtiele soort. Het boek werd in Noorwegen bekroond met de belangrijke Kritikerprisen. Door het sprookjesachtige is het tijdloos, niet zomaar een kind-van-gescheiden-oudersverhaal. Vanaf ca. 13 jaar.

Anders

Wanneer Anders verneemt dat zijn ouders gaan scheiden, voelt hij zich bedrogen. Bijna onmiddellijk neemt hij z’n spullen bij elkaar en nog dezelfde avond vertrekt hij naar het huis van Dubbel-Aksel. Dit huis ligt diep in het bos verscholen en naar verluidt spookt het er. Anders weet dat hij daar niet zal gestoord worden. Eenmaal aangekomen nestelt hij zich voorzichtig in een kamer. Beetje bij beetje verkent hij de omgeving en maakt hij kennis met alle ruimtes in het huis. Anders vindt oude tabak van Dubbel-Aksel en besluit dat de tijd gekomen is om met roken te beginnen. De eenzaamheid die hem wel bevalt, wordt onderbroken door veel bezoek. Zijn zus brengt hem eten, zijn vriendin Katrin komt en gaat weer zonder dat ze weten wat te doen met de nieuwe situatie. Hij maakt kennis met de eenzaat Hilmar en zijn beste vriend Tomas komt logeren. Toch is het leven in de vrije natuur niet zo eenvoudig. Met de hulp van Hilmar leert hij zich uit de slag te trekken en wat aanvankelijk een vijandig…Lees verder