Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Onzichtbare man

Ralph Ellison (auteur), Ko Kooman (vertaler)
Een zwarte man voelt, in het begin van de 20e eeuw, hoe diep rassendiscriminatie in de Amerikaanse samenleving is geworteld, ook al is de slavernij al lang afgeschaft.
Titel
Onzichtbare man
Auteur
Ralph Ellison
Vertaler
Ko Kooman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Invisible man
Editie
Tweede, volledig herziene druk
Uitgever
Amsterdam: L.J. Veen Klassiek, 2017 | Andere uitgaves
525 p.
ISBN
9789020415223 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Roman van de Afro-Amerikaanse schrijver Ralph Ellison (1913-1994): opgenomen in de reeks LJ Veen Klassiek. Een jonge zwarte man ondervindt hoe de rassendiscriminatie diep geworteld is in de Amerikaanse samenleving, ook al is de slavernij officieel afgeschaft. Hij voelt zich als een onzichtbare man die blijkbaar geen bestaansrecht heeft. We hebben het over de eerste helft van de twintigste eeuw, toen de zwarte bevolking nog steeds door de blanke meerderheid werd gediscrimineerd en verdrukt. De naamloze hoofdpersoon maakt vreselijke dingen mee. Hoewel hij uitermate intelligent is en zich houdt aan de blanke normen, wordt hij zijn hele leven lang vernederd en achtergesteld. Ellison schrijft in een authentieke stijl die pulseert als de jazz uit die tijd. De gedetailleerde beschrijvingen van de vele discriminaties maken een verpletterende indruk. Het boek is een aanklacht en trekt zich niets aan van het fatsoenlijk taalgebruik in de jaren vijftig. Door zijn universele boodschap en rauwe sc…Lees verder

Over Ralph Ellison

Ralph Waldo Ellison (Oklahoma City, 1 maart 1913 – New York, 16 april 1994) was een Amerikaanse schrijver en essayist. Zijn vader vernoemde hem naar Ralph Waldo Emerson.

Ellisons ambitie was componist te worden en met dat doel studeerde hij van 1933 tot 1936 muziek aan het Tuskegee Institute, maar vanwege financiële problemen moest hij deze studie na drie jaar opgeven.

In 1936 ontmoette hij de zwarte Amerikaanse schrijver Richard Wright, die hem ertoe overhaalde zich te richten op schrijven. Vanaf 1939 publiceerde Ellison vele artikelen, kritieken en korte verhalen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij bij de Amerikaanse koopvaardij.

In 1952 publiceerde Ellison zijn succesvolle roman Invisible Man. Dit werk bezorgde hem wereldwijde roem als een van de meest indrukwekkende Amerikaanse romans sinds de oorlog. De verteller is een zwarte Amerikaan die er niet in slaagt een eigen identiteit te ontwikkelen, wat ook nooit zal lukken, waarna hij zich…Lees verder op Wikipedia

Suggesties