Boek
Nederlands

Het ondankbare verleden van Santiago Herrero

Ramon Gieling (auteur)
+1
Het ondankbare verleden van Santiago Herrero
×
Het ondankbare verleden van Santiago Herrero Het ondankbare verleden van Santiago Herrero

Het ondankbare verleden van Santiago Herrero

Genre:
Levensverhaal van een vriend van de auteur, een Spaanse zigeuner die in 1968 zijn vrouw en babyzoontje kwijtraakt, jaren in Zweden woont en later een smederij in Sevilla begint die ook trefpunt wordt van flamencozangers en dansers.
Onderwerp
Zigeuners
Titel
Het ondankbare verleden van Santiago Herrero
Auteur
Ramon Gieling 1954-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Augustus, 2010
252 p., [8] p. pl.
ISBN
9789045703046 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 15 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Schrijfdebuut van deze filmer, maker van onder meer ‘En Un Momento Dado’ (over Johan Cruijff), ‘De Tuin van de herinnering’ over de terroristische aanslagen in Madrid in 2004 en de film ‘Tramontana’ openingsfilm van het Nederland Film Festival 2009. Het is het levensverhaal van Gielings vriend, de zigeunersmid Santiago Herrero (verfilmd door Gieling in ‘De toekomst is over een uur’ ). Gieling leert Herrero in 1981 in Amsterdam kennen, later, in Spanje, vertelt Herrero hem zijn levensverhaal, hoe hij opgroeide onder het Franco-regime en als 20-jarige in 1968 onterecht wordt opgepakt vanwege drugshandel. Als hij zes weken later vrijkomt, is zijn 17-jarige vrouw samen met hun babyzoontje verdwenen. Herrero begint een avontuurlijke zoektocht die hem in kunstenaarskringen in Zweden doet belanden. Twaalf jaar later keert hij terug naar Spanje waar hij in Sevilla een smederij begint die tevens ontmoetingsplaats wordt van flamencozangers en dansers en een rol speelt in Gielings film ‘Duende’…Lees verder

Over Ramon Gieling

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Ramón Maria Gieling (Utrecht, 21 april 1954) is een Nederlands acteur, filmregisseur en scenarioschrijver.

Carrière

Gieling doorliep van 1971 tot 1976 de Arnhemse kunstacademie, waar hij zich toelegde op de schilderkunst en film. Zijn loopbaan begon in 1979 met de speelfilm Vijand gevraagd. Naast het regisseren van films en documentaires is hij actief als theatermaker en redacteur voor het tijdschrift Wolfsmond, dat hij in 1967 zelf oprichtte. Tevens exposeerde hij tot 1987 zijn werk, bestaande uit tekeningen, foto's en schilderijen. Veel van zijn werk is gerelateerd aan Spanje. Voorbeelden hiervan zijn En un momento dado, over de impact van Johan Cruijff op Catalonië, en De Tuin van de herinnering over de terroristische aanslagen in Madrid van 11 maart 2004. De film Tramontana was de openingsfilm van het Nederlands Film Festival 2009.

Zijn film Off mineur…Lees verder op Wikipedia