Boek
Nederlands

Wegens werkzaamheden geopend : over films en verhalen

Ramon Gieling (auteur)

Wegens werkzaamheden geopend : over films en verhalen

Rijk gei͏̈llustreerd werkboek dat een ruime blik werpt op het werk van de Nederlandse filmer/schrijver/theatermaker/beeldend kunstenaar Ramon Gieling (1954), mede aan de hand van bijdragen van anderen over zijn werk.
Titel
Wegens werkzaamheden geopend : over films en verhalen
Auteur
Ramon Gieling 1954-
Taal
Nederlands
Uitgever
Zutphen: Walburg Pers, 2020
240 p. : ill.
Verschijningsdatum
01-12-2020
ISBN
9789462495562 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

0 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Al meer dan 40 films maakte Ramon Gieling (1954). Toch zijn die onbekend bij het grote publiek (wellicht op 'En un momento dado' na, zijn film over Johan Cruyff). Om een beeld te krijgen van het werk van deze Nederlandse filmer/schrijver/theatermaker/beeldend kunstenaar is dit boek uitgebracht. Voor de liefhebber valt er veel te genieten in het zgn. werkboek, waarin afwissend eigen bijdragen, tekeningen, stills uit films, interviews en filmrecensies van derden zijn opgenomen. Een op het oog willekeurige verzameling korte bespiegelingen over kunst, muziek, filosofie, cinema en literatuur. Het boek werpt een blik op Gielings veelzijdige werk en neemt de lezer mee in zijn soms surrealistische denkbeelden. Uitvoering: kleurendruk, rijkelijk geïllustreerd en eigentijdse typografie/lay-out,. Met bijdragen van Sandra den Hamer, J. Heymans, Peter Delpeut, Martin Reints, Rob de Graaf, Giuseppe di Salvatore, Arjan Welles, Jessica Kiang en Gawie Keyser. Bijzonder boek, redelijke lezerskring.

Over Ramon Gieling

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Ramón Maria Gieling (Utrecht, 21 april 1954) is een Nederlands acteur, filmregisseur en scenarioschrijver.

Carrière

Gieling doorliep van 1971 tot 1976 de Arnhemse kunstacademie, waar hij zich toelegde op de schilderkunst en film. Zijn loopbaan begon in 1979 met de speelfilm Vijand gevraagd. Naast het regisseren van films en documentaires is hij actief als theatermaker en redacteur voor het tijdschrift Wolfsmond, dat hij in 1967 zelf oprichtte. Tevens exposeerde hij tot 1987 zijn werk, bestaande uit tekeningen, foto's en schilderijen. Veel van zijn werk is gerelateerd aan Spanje. Voorbeelden hiervan zijn En un momento dado, over de impact van Johan Cruijff op Catalonië, en De Tuin van de herinnering over de terroristische aanslagen in Madrid van 11 maart 2004. De film Tramontana was de openingsfilm van het Nederlands Film Festival 2009.

Zijn film Off mineur…Lees verder op Wikipedia