Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

27 gedichten en geen lied

Ramsey Nasr (auteur)

27 gedichten en geen lied

Het meest opvallende aan de poëzie van Ramsey Nasr is de gedrevenheid waarmee ze geschreven is, en de veelzijdigheid van het talent dat er uit spreekt. Hij is een dichter die kan verleiden, maar die ook van het ene op het andere moment bruusk en bot kan zijn. Dan blijken onder de glans van de melancholie vileine krassen en barsten schuil te gaan. De '27 gedichten' zijn een daad van bevestiging; ni
Titel
27 gedichten en geen lied
Auteur
Ramsey Nasr
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Thomas Rap, 2005 | Andere uitgaves
71 p.
ISBN
90-6005-858-5

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 29 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

27 gedichten en Geen lied is het veelbelovende debuut van de dichter Ramsey Nasr, zoon van een Nederlandse moeder en een Palestijnse vader. De thema's van deze poëzie zijn klassiek, de toon is bijzonder eigentijds. In een grote variëteit aan vormen behandelt de dichter de cruciale kwesties van het leven. Niet verwonderlijk gaat daarbij bijzonder veel aandacht uit naar de liefde en de erotiek, die tegelijk als een bron van ontgrenzing en genot én als een permanente confrontatie met de slijtage en het zinverlies worden ervaren. Het afscheid en de dood zijn nooit ver weg. Die thema's worden op een tegelijk betrokken en afstandelijk-ontmaskerende wijze uitgewerkt. Het hoogtepunt van de bundel vormt echter de theatermonoloog Geen lied, die het hier als poëtische tekst goed doet. Het thema is een bijzonder beeldrijke uitwerking van de legendarische tocht van Orpheus naar de onderwereld, en niet verwonderlijk loopt de tocht hier des te sterker op een fiasco uit. Met deze bundel…Lees verder
De Palestijns-Nederlandse dichter Ramsey Nasr (1974), acteur en schrijver, maakt zich in zijn gedichten, die zich op natuurlijke wijze in rijmen voegen, sterk voor een nieuwe werkelijkheid: natuurlijker en kinderlijker dan de onze en veel minder begrensd door wetten. De wanhoop dat de geliefde van hem begint weg te kijken, verbeeldt hij in het grote epische gedicht 'geen lied'. Als een nieuwe Orpheus, met een lier die hij 'met knetterende vingers' bespeelt, poogt hij de vrouw die hem verlaten heeft terug te halen. Geweld van kosmos en natuur, afgewisseld door uiterst teder gefluister, begeleiden hem. Het is boeiend te zien hoe de jonge dichter het oude orpheusmotief 'modern' leven inblaast, zoals zijn heftig, retorisch talent ook het beste tot zijn recht komt in zijn bewerking van twee psalmen. Aanbevolen aan scholieren, studenten en oudere poëzieliefhebbers met een 'open mind'.

Over Ramsey Nasr

Ramsey Nasr (Rotterdam, 28 januari 1974) is een Nederlandse dichter, schrijver, essayist, acteur, regisseur, librettist en vertaler van deels Palestijnse komaf. Hij was de tweede stadsdichter van Antwerpen en was van januari 2009 tot januari 2013 Dichter des Vaderlands van Nederland; in deze functie vervulde Nasr ook het ambassadeurschap van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd.

Levensloop

Nasr groeide op in Rotterdam, waar hij na de Montessorischool Essenburgsingel het Erasmiaans Gymnasium volgde. Hij doorliep daarna de toneelacademie Studio Herman Teirlinck en sloot zich vervolgens aan bij Het Zuidelijk Toneel. Na een korte toneelcarrière debuteerde hij in 2000 als dichter.

Van 27 januari 2005 tot 26 januari 2006 vervulde hij de functie van stadsdichter van Antwerpen. Op 28 januari 2009 werd hij als opvolger van Driek van Wissen verkozen tot Dichter des Vaderlands.

Nasr snijdt in zijn werk vaak maatschappelijk…Lees verder op Wikipedia