Boek
Nederlands

De andere stem : een antwoord op Jean Cocteaus La voix humaine uit 1928 : theatermonoloog

Ramsey Nasr (auteur)
+1
De andere stem : een antwoord op Jean Cocteaus La voix humaine uit 1928 : theatermonoloog
×
De andere stem : een antwoord op Jean Cocteaus La voix humaine uit 1928 : theatermonoloog De andere stem : een antwoord op Jean Cocteaus La voix humaine uit 1928 : theatermonoloog

De andere stem : een antwoord op Jean Cocteaus La voix humaine uit 1928 : theatermonoloog

Theatermonoloog waarin een man telefoneert met een (niet hoorbare) vrouw over hun verbroken relatie.
Titel
De andere stem : een antwoord op Jean Cocteaus La voix humaine uit 1928 : theatermonoloog
Auteur
Ramsey Nasr
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
96 p.
ISBN
9789023498230 (paperback)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een telefoontje uit 1930

Een vrouw voert een telefoongesprek. Zesentachtig jaar later horen we eindelijk de man aan de andere kant van de lijn. Ramsey Nasr varieert op Jean Cocteau.

L a voix humaine, een eenakter van Jean Cocteau (1889-1963), staat al sinds 2009 op het repertoire van Toneelgroep Amsterdam. Halina Reijn heeft er de halve wereld mee gezien. Ze speelt een vrouw aan de telefoon. De man aan de andere kant van de lijn horen we niet, maar het wordt snel duidelijk dat hij een ex-minnaar is.

De vrouw probeert zich sterk te houden. Ze heeft nooit verwacht dat het zou blijven duren, beklemtoont ze. Dat is óf gelogen óf zelfbedrog. De telefoonlijn is vooroorlogs slecht, af en toe zijn er andere stemmen op de lijn, en als de verbinding wegvalt, slaat de schrik de vrouw om het hart. ' Oui, c'était désagréable', zegt ze na de zoveelste onderbreking. ' On croit être mort. On entend et on ne peut pas se faire entendre.' Het telefoongesprek moet blijven duren, omdat ze niet klaar is voor een definitief afscheid: ' Ce fil, c'est le dernier qui me rattache encore à vous.'

Ook lijkt het erop dat de vrouw …Lees verder

Ramsey Nasr (1974) is dichter, acteur en regisseur. Met ‘De andere stem’ schreef hij de theatermonoloog van een telefonerende man. Volgens een regieaanwijzing zit de man op een bank, alleen, in een kale ruimte met ongeopende verhuisdozen. De ‘andere stem’ van de dialoog – steeds aangeduid met ‘(…)’ – ontbreekt. Deze ‘niet te horen’ stem blijkt van een vrouw te zijn waarmee de man een intense, intieme relatie heeft gehad. De verbale en non-verbale reacties van de man dagen de lezer steeds uit om te raden wat de vrouw kan hebben gezegd. De tekst is zowel komisch en hilarisch als pijnlijk, confronterend en ontroerend. Nasr heeft zich laten inspireren door een soortgelijk toneelstuk van de Franse schrijver Jean Cocteau (uit 1928); dat stuk ging over een vrouw die belt met de man die haar verlaten heeft. Helaas heeft de uitgever alle achtergrondinformatie, die je graag in een (iets langere) inleiding in het boek had willen lezen, op het omslag gezet. Nasr is lid van Toneelgroep Amsterdam e…Lees verder

Over Ramsey Nasr

Ramsey Nasr (Rotterdam, 28 januari 1974) is een Nederlandse dichter, schrijver, essayist, acteur, regisseur, librettist en vertaler van deels Palestijnse komaf. Hij was de tweede stadsdichter van Antwerpen en was van januari 2009 tot januari 2013 Dichter des Vaderlands van Nederland; in deze functie vervulde Nasr ook het ambassadeurschap van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd.

Levensloop

Nasr groeide op in Rotterdam, waar hij na de Montessorischool Essenburgsingel het Erasmiaans Gymnasium volgde. Hij doorliep daarna de toneelacademie Studio Herman Teirlinck en sloot zich vervolgens aan bij Het Zuidelijk Toneel. Na een korte toneelcarrière debuteerde hij in 2000 als dichter.

Van 27 januari 2005 tot 26 januari 2006 vervulde hij de functie van stadsdichter van Antwerpen. Op 28 januari 2009 werd hij als opvolger van Driek van Wissen verkozen tot Dichter des Vaderlands.

Nasr snijdt in zijn werk vaak maatschappelijk…Lees verder op Wikipedia