Boek
Nederlands

Dichter draagt voor : 21 verfilmde gedichten

Ramsey Nasr (samensteller)
+1
Dichter draagt voor : 21 verfilmde gedichten
×
Dichter draagt voor : 21 verfilmde gedichten Dichter draagt voor : 21 verfilmde gedichten

Dichter draagt voor : 21 verfilmde gedichten

Keuze van Nederlandstalige gedichten met via QR-codes bijbehorende videoclips.
Titel
Dichter draagt voor : 21 verfilmde gedichten
Samensteller
Ramsey Nasr
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2013
79 p.
Aantekening
Verfilmde gedichten : bij elk gedicht vindt men een QR-code die linkt naar het filmpje
ISBN
9789023474883 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ramsey Nasr heeft niet alleen een grote belangstelling voor de literaire traditie waarin hij werkt, hij wil ook expliciet de dichters uit het verleden bij zijn eigen project betrekken. In Dichter draagt voor gebeurt dat op een vanzelfsprekende, maar tegelijk bijzonder boeiende eigentijdse manier. Het voorliggende boek stelt eigenlijk niet zoveel voor. Nasr heeft uit de geschiedenis van de Nederlandse letteren zijn canon van 21 verzen geselecteerd. De verzameling begint met het aangrijpende middeleeuwse Egidiuslied, waarna met Bredero en Hooft de ‘Gouden Eeuw’ wordt gememoreerd (Vondel en Huygens ontbreken jammer genoeg). Daarna gaat het naar de moderne lyriek, tot en met Van Ostaijen (met zelfs twee nagelaten gedichten), Claus en Lucebert. Ook meer klassieke dichters zoals Gerhardt en Achterberg ontbreken niet. Dat beeld is uitstekend, maar tegelijk is het nauwelijks verrassend. Nasr wil niet zozeer ‘nieuwe’ teksten aanbrengen, als wel onterecht vergeten klassiekers opnieuw to…Lees verder
De gedichten op zich, in totaal 21 stuks van Nederlandstalige dichters van vroeger en nu, zijn niet wat deze bloemlezing zo bijzonder maakt. De verzen, gekozen door ex-Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr (1974, Rotterdam), zijn van o.a. Bredero, Focquenbroch, Bilderdijk, Slauerhoff, Gerhardt en Claus. Maar naast elk werk staat ter linkerzijde telkens een QR-code afgebeeld die toegang biedt tot een filmpje van regisseur Shariff Nasr dat de betreffende regels verbeeldt. Het zijn doordachte opnamen die de tekst, overigens niet altijd het bekendste product van de dichter, en de voordracht van broer Ramsey geraffineerd in elkaar over laten gaan. Het project zal z’n doel, d.w.z. middels moderne media een complete nieuwe generatie lezers voor de poëzie winnen, niet kunnen halen, maar wel een relevant positief verschil maken. Dat is al heel wat voor dit in commercieel opzicht bedreigde genre. Ook de inleiding, een lang en overtuigend pleidooi ten gunste van de dichtkunst, mag er wezen!

Over Ramsey Nasr

Ramsey Nasr (Rotterdam, 28 januari 1974) is een Nederlandse dichter, schrijver, essayist, acteur, regisseur, librettist en vertaler van deels Palestijnse komaf. Hij was de tweede stadsdichter van Antwerpen en was van januari 2009 tot januari 2013 Dichter des Vaderlands van Nederland; in deze functie vervulde Nasr ook het ambassadeurschap van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd.

Levensloop

Nasr groeide op in Rotterdam, waar hij na de Montessorischool Essenburgsingel het Erasmiaans Gymnasium volgde. Hij doorliep daarna de toneelacademie Studio Herman Teirlinck en sloot zich vervolgens aan bij Het Zuidelijk Toneel. Na een korte toneelcarrière debuteerde hij in 2000 als dichter.

Van 27 januari 2005 tot 26 januari 2006 vervulde hij de functie van stadsdichter van Antwerpen. Op 28 januari 2009 werd hij als opvolger van Driek van Wissen verkozen tot Dichter des Vaderlands.

Nasr snijdt in zijn werk vaak maatschappelijk…Lees verder op Wikipedia