Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Homo safaricus : verslag van een expeditie

Ramsey Nasr (auteur)
+1
Homo safaricus : verslag van een expeditie
×
Homo safaricus : verslag van een expeditie Homo safaricus : verslag van een expeditie

Homo safaricus : verslag van een expeditie

Verslag van de dichter (des Vaderlands), schrijver, acteur en regisseur Ramsey Nasr (1974) van een groepsreis met een Vlaamse wetenschappers, biologiestudenten en een cameraploeg naar Tanzania.
Titel
Homo safaricus : verslag van een expeditie
Auteur
Ramsey Nasr
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2008
143 p., [8] p. pl.
Aantekening
Publicatie n.a.v. het televisieprogramma op Canvas Wildcard: Tanzania
ISBN
9789023440840

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In juli 2008 vergezelde Ramsey Nasr, op uitnodiging van de Universiteit Antwerpen, 35 biologiestudenten op hun stagereis naar Tanzania, waar ze samen met een even grote groep Tanzaniaanse studenten veldwerk zouden verrichten. Homo safaricus is het dagboek dat Nasr tijdens die 14-daagse reis bijhield. In het dankwoord achteraan in het boek omschrijft hij zichzelf als de "invasieve exoot" van de groep. Van biologie weet hij weinig af: hij is iemand die "leeft in een bakstenen biotoop" en "nog geen tortelduif van een stadsmus" kan onderscheiden.
Maar een scherp observator is Nasr wel. In zijn functie van "permanente ontdekkingsreiziger" beschrijft hij het veldwerk in en de safaritochten door de verschillende Tanzaniaanse landschappen: de savanne, het regenwoud, het koraalrif. Niet alleen de natuur intrigeert hem, maar ook de biologen zelf: "Biologen lijken, anders dan de meeste primaten, zelden gericht op zoek te zijn naar iets: ze beginnen gewoon; nauwkeurig, meticuleus, en vo…Lees verder
Dichter (des Vaderlands), schrijver, acteur en regisseur Ramsey Nasr (1974) reisde met een groep Vlaamse wetenschappers, biologiestudenten en een cameraploeg van Canvas naar Tanzania. Nasr wordt overweldigd door wat hij meemaakt, niet alleen door de natuur, de mensen (en de armoede) en de wetenschap, maar ook en vooral door de vraag wie hij is, hoe hij leeft in het westen en waar de wortels van de (natuurlijke) mens liggen. Hij beschrijft zijn reis op geestige, spitsvondige, analyserende, eerlijke wijze, in bij vlagen briljante, maar permanent prikkelende en vermakelijke formuleringen. Nasr is een begaafd stilist die met humor en zelfinzicht de lezer weet te betrekken bij een expeditie die door dit verhaal meer wordt dan een reis van een schrijver met wat biologen naar Tanzania. Voorzien van fraaie kleurenfoto's.

Over Ramsey Nasr

Ramsey Nasr (Rotterdam, 28 januari 1974) is een Nederlandse dichter, schrijver, essayist, acteur, regisseur, librettist en vertaler van deels Palestijnse komaf. Hij was de tweede stadsdichter van Antwerpen en was van januari 2009 tot januari 2013 Dichter des Vaderlands van Nederland; in deze functie vervulde Nasr ook het ambassadeurschap van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd.

Levensloop

Nasr groeide op in Rotterdam, waar hij na de Montessorischool Essenburgsingel het Erasmiaans Gymnasium volgde. Hij doorliep daarna de toneelacademie Studio Herman Teirlinck en sloot zich vervolgens aan bij Het Zuidelijk Toneel. Na een korte toneelcarrière debuteerde hij in 2000 als dichter.

Van 27 januari 2005 tot 26 januari 2006 vervulde hij de functie van stadsdichter van Antwerpen. Op 28 januari 2009 werd hij als opvolger van Driek van Wissen verkozen tot Dichter des Vaderlands.

Nasr snijdt in zijn werk vaak maatschappelijk…Lees verder op Wikipedia