Boek
Nederlands

Kapitein Zeiksnor en De twee culturen

Ramsey Nasr (auteur)

Kapitein Zeiksnor en De twee culturen

Een bejaarde heer besluit het volk te verheffen, maar het volk slaat terug.
Titel
Kapitein Zeiksnor en De twee culturen
Auteur
Ramsey Nasr
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Thomas Rap, 2001
125 p.
ISBN
90-6005-537-3

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 36 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Kapitein Zeiksnor is het verhaal van een oude gentleman die de wereld om zich heen wil veranderen. Wat hij ziet, bevalt hem niet: lompheid en grofheid overheersen de dagelijkse omgang tussen mensen. Hij gaat ook liever niet uit zijn huis, maar voelt zich verplicht om mensen te veranderen en hen te wijzen op hun plichten jegens elkaar. Maar de stichtende redevoeringen van de kapitein vallen niet in goede aarde bij de mensen tegen wie hij zich richt.

Ramsey Nasr debuteerde in 2000 met de veelgeprezen bundel 27 gedichten en Geen lied en in datzelfde jaar won hij de Taalunietoneelschrijfprijs voor de toneeltekst Geen lied. In Kapitein zeiksnor is die toneelachtergrond duidelijk aanwezig. Zo opent de bundel met een lijstje nuttige legenda, waarin uitleg wordt gegeven over hoe bepaalde lettertypen geïnterpreteerd dienen te worden. Nasr heeft in dit boek voor de verschillende manieren waarop iemand zich kan uitdrukken, verschillende lettertypen gebruikt. E…Lees verder
Van acteur, dichter en schrijver Ramsey Nasr (1974) verscheen in 2000 de bundel '27 gedichten & geen lied'*. Als prozaschrijver debuteerde hij onlangs tijdens de Boekenweek 2001 met het thema 'Het land van herkomst - Schrijven tussen twee culturen' met de roman 'Kapitein Zeiksnor en De Twee Culturen'. Het is het verhaal van de Kapitein, 140 jaar oud, die besluit de wereld te verbeteren, mensen op hun plichten te wijzen en het goede voorbeeld te geven. Ter stichting van het volk houdt hij lange redevoeringen. Het volk slaat echter terug, en dat is niet de bedoeling. Het boek telt 131 korte tot zeer korte hoofdstukken met titels als 'Waarin de ik-figuur in elk geval niet vrolijk is, maar hij probeert er nog iets van te maken'. Een flink aantal hoofdstukken bestaat zelfs alleen uit een titel. Andere hoofdstukken hebben titel noch tekst. Het boek besluit met een appendix 'ter verklaring van de vernuftige uitspraken Kapitein Zeiksnors'. Dit boek is geschreven in een bijzondere stijl, afwis…Lees verder

Over Ramsey Nasr

Ramsey Nasr (Rotterdam, 28 januari 1974) is een Nederlandse dichter, schrijver, essayist, acteur, regisseur, librettist en vertaler van deels Palestijnse komaf. Hij was de tweede stadsdichter van Antwerpen en was van januari 2009 tot januari 2013 Dichter des Vaderlands van Nederland; in deze functie vervulde Nasr ook het ambassadeurschap van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd.

Levensloop

Nasr groeide op in Rotterdam, waar hij na de Montessorischool Essenburgsingel het Erasmiaans Gymnasium volgde. Hij doorliep daarna de toneelacademie Studio Herman Teirlinck en sloot zich vervolgens aan bij Het Zuidelijk Toneel. Na een korte toneelcarrière debuteerde hij in 2000 als dichter.

Van 27 januari 2005 tot 26 januari 2006 vervulde hij de functie van stadsdichter van Antwerpen. Op 28 januari 2009 werd hij als opvolger van Driek van Wissen verkozen tot Dichter des Vaderlands.

Nasr snijdt in zijn werk vaak maatschappelijk…Lees verder op Wikipedia