Boek
Nederlands

Mi have een droom

Ramsey Nasr (auteur)
+1
Mi have een droom
×
Mi have een droom Mi have een droom

Mi have een droom

Bundeling van de gedichten die de Nederlandse dichter (1974- ) schreef als Dichter des Vaderlands, aangevuld met zijn opiniestukken uit die periode. Met cd.
Titel
Mi have een droom
Auteur
Ramsey Nasr
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018 | Andere uitgaves
292 p.
ISBN
9789403117607 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Van eind januari 2009 tot begin februari 2013 was Ramsey Nasr ‘Dichter des Vaderlands’. Als Rotterdammer van Palestijnse afkomst leek hij voorbestemd om deze publieke functie ooit op te nemen, ook al omdat hij in 2005 als Antwerps stadsdichter een soortgelijke taak vervulde. Mi have een droom bundelt niet alleen de gedichten en toespraken die hij in zijn ‘vaderlandse’ jaren schreef, maar bevat ook het ‘Dagboek in stukken’ dat hij parallel met die (poëtische) teksten bijhield.
Dat dichten in opdracht niet tot minderwaardig maakwerk hoeft te leiden is al vaker bewezen, maar dit gelegenheidswerk is, op enkele uitzonderingen na, haut de gamme. Nasr bouwt daarbij aan een poëtisch wereldbeeld waarin hij consequent opstoomt tegen racistische, extremistische en antisemitische vooroordelen. De aanleidingen zijn divers en worden meestal door het politieke establishment zelf aangereikt — de installatie van het ‘kabinet-Rutte I’ of de opening van ‘Het Huis van Europa’ bijvoorbee…Lees verder
In het geval van Ramsey Nasr (1974, Rotterdam), die vier jaar als Dichter des Vaderlands opereerde, was het passend om behalve alle gedichten uit deze periode hier ook zijn tegelijkertijd geschreven opiniestukken te bundelen. Poëzie en artikelen liggen bij hem namelijk, gezien het hoge gehalte aan 'samenlevingsaspecten', in elkaars verlengde. Samen geven ze een beeld van ons land (en dus ook de wereld) dat de literatuur ontstijgt, temeer omdat het polariserende jaren waren, boordevol maatschappelijk tumult en onbehagen. Geen wonder dat Nasr juist poëzie inzet als tegenkracht. Het boek besluit met dagboekaantekeningen over de belangrijkste gebeurtenissen tijdens het uitvoeren van de functie, zoals een bezoek met andere auteurs aan China en de invloed die Amnesty International hierop probeerde uit te oefenen. In de kaft is een cd gestoken waarop Nasr 26 maal eigen werk voorleest, bewogen en aansprekend. Op de binnenbladen ten slotte zijn, heel klein, negatieve reacties opgenomen, vaak u…Lees verder

Over Ramsey Nasr

Ramsey Nasr (Rotterdam, 28 januari 1974) is een Nederlandse dichter, schrijver, essayist, acteur, regisseur, librettist en vertaler van deels Palestijnse komaf. Hij was de tweede stadsdichter van Antwerpen en was van januari 2009 tot januari 2013 Dichter des Vaderlands van Nederland; in deze functie vervulde Nasr ook het ambassadeurschap van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd.

Levensloop

Nasr groeide op in Rotterdam, waar hij na de Montessorischool Essenburgsingel het Erasmiaans Gymnasium volgde. Hij doorliep daarna de toneelacademie Studio Herman Teirlinck en sloot zich vervolgens aan bij Het Zuidelijk Toneel. Na een korte toneelcarrière debuteerde hij in 2000 als dichter.

Van 27 januari 2005 tot 26 januari 2006 vervulde hij de functie van stadsdichter van Antwerpen. Op 28 januari 2009 werd hij als opvolger van Driek van Wissen verkozen tot Dichter des Vaderlands.

Nasr snijdt in zijn werk vaak maatschappelijk…Lees verder op Wikipedia