Boek
Nederlands

Mijn nieuwe vaderland : gedichten van crisis en angst

Ramsey Nasr (auteur)
+1
Mijn nieuwe vaderland : gedichten van crisis en angst
×
Mijn nieuwe vaderland : gedichten van crisis en angst Mijn nieuwe vaderland : gedichten van crisis en angst

Mijn nieuwe vaderland : gedichten van crisis en angst

Pamfletten en gedichten die de Nederlandse auteur (1974- ) schreef in zijn eerste jaren als Dichter des Vaderlands.
Onderwerp
Nederland ; 2000-
Titel
Mijn nieuwe vaderland : gedichten van crisis en angst
Auteur
Ramsey Nasr
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2012 | Andere uitgaves
110 p.
ISBN
9789023469940 (paperback)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tussenstand van het nationaal dichterschap van Ramsey Nasr. Hoe literair moet een pamflet in een dichtbundel zijn, hoe maatschappelijk doortrokken poëzie die een tijdsbeeld wil vangen? Dit zijn enkele van de vele vragen die we in het sleepnet vinden waarmee Ramsey Nasr (1974, Rotterdam) zijn onderzoek naar de cultuur en identiteit van ons land anno nu uitvoert. Consequent is hij zeker. In zijn pleidooi voor een hybride samenleving mengt hij niet alleen poëzie en proza (twee essays) maar ook, even terecht als behendig, diverse registers. Zo'n cocktail zou feilloos kunnen werken als de kwaliteit bestendig was. Maar in dit opzicht is Nasr minder consistent. Zijn teksten kennen naast aangrijpende lyriek bijv. dezelfde schijnargumenten en rammelende vergelijkingen als die van zijn tegenstanders, wat hij ook erkent: 'met exact dezelfde argumenten bevechten wij elkaar.' Als weergave van zijn functie als Dichter des Vaderlands blijft dit boek incompleet omdat het dienstverband nog lang niet v…Lees verder

Over Ramsey Nasr

Ramsey Nasr (Rotterdam, 28 januari 1974) is een Nederlandse dichter, schrijver, essayist, acteur, regisseur, librettist en vertaler van deels Palestijnse komaf. Hij was de tweede stadsdichter van Antwerpen en was van januari 2009 tot januari 2013 Dichter des Vaderlands van Nederland; in deze functie vervulde Nasr ook het ambassadeurschap van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd.

Levensloop

Nasr groeide op in Rotterdam, waar hij na de Montessorischool Essenburgsingel het Erasmiaans Gymnasium volgde. Hij doorliep daarna de toneelacademie Studio Herman Teirlinck en sloot zich vervolgens aan bij Het Zuidelijk Toneel. Na een korte toneelcarrière debuteerde hij in 2000 als dichter.

Van 27 januari 2005 tot 26 januari 2006 vervulde hij de functie van stadsdichter van Antwerpen. Op 28 januari 2009 werd hij als opvolger van Driek van Wissen verkozen tot Dichter des Vaderlands.

Nasr snijdt in zijn werk vaak maatschappelijk…Lees verder op Wikipedia