Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Onhandig bloesemend : gedichten

Ramsey Nasr (auteur)
+1
Onhandig bloesemend : gedichten
×
Onhandig bloesemend : gedichten Onhandig bloesemend : gedichten

Onhandig bloesemend : gedichten

Een bundel van gedichten.
Titel
Onhandig bloesemend : gedichten
Auteur
Ramsey Nasr
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2009 | Andere uitgaves
77 p.
ISBN
9789023414292

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ramsey Nasr laat zich in zijn jongste bundel vooral inspireren door de klassieke muziek. Daarvan getuigen de titels van reeksen als 'Voor de linkerhand' en 'Dichter liefde', terwijl de slotafdeling geheel in het teken staat van een altvioolsonate van Sjostakovitsj. Toch kan je niet echt stellen dat de dichter ernaar streeft om met zijn poëzie de muziekinspiratie echt te verklanken; het gaat veeleer om een verwantschap qua sfeer en toon, terwijl ook een speciale zorg uitgaat naar klank en ritmiek. Liefde en dood vormen niet toevallig de centrale thema's van deze bundel, maar Nasr draagt er vakkundig zorg voor dat zijn lyriek draaglijk blijft door het gebruik van een rechtstreeks aansprekende taal (hoewel die soms ironisch wordt afgewisseld met bombastische beeldspraak), door een sterk dialogische poëzie met veel aansporingen en door een ironische relativering. Ook de wijze waarop het dichterlijke ik in een aantal gedichten schuilgaat achter het personage Frederik Wonderlik (een allusie…Lees verder
Ramsey Nasr (1974) is een veelkunner. Naast acteur en regisseur is hij ook schrijver van toneelteksten, libretto's en poezie. Onlangs verscheen zijn tweede bundel 'Onhandig bloesemend'. Zijn debuut ('27 gedichten & Geen lied') werd in 2000 juichend ontvangen en bekroond met verschillende prijzen waaronder de prestigieuze C. Buddingh'-prijs voor debutanten. Ook in deze tweede bundel laat hij zien hoe onstuimig taal kan zijn. Woorden als cothurne, weemoediglijk, fonkelniezen en gijgen raken het papier regelmatig aan. En wat te denken van zinnen als: 'in startlichte zomermorgen / sta ik voor bloemenkas dampende vol / de bloemen fluisteren en murmen'. Het is rijke poëzie, in drie afdelingen; poëzie van een dichter in beginnende bloei. En bij zulke gedichten weet je eigenlijk al van te voren dat er in de toekomst nog veel te plukken zal zijn.

Over Ramsey Nasr

Ramsey Nasr (Rotterdam, 28 januari 1974) is een Nederlandse dichter, schrijver, essayist, acteur, regisseur, librettist en vertaler van deels Palestijnse komaf. Hij was de tweede stadsdichter van Antwerpen en was van januari 2009 tot januari 2013 Dichter des Vaderlands van Nederland; in deze functie vervulde Nasr ook het ambassadeurschap van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd.

Levensloop

Nasr groeide op in Rotterdam, waar hij na de Montessorischool Essenburgsingel het Erasmiaans Gymnasium volgde. Hij doorliep daarna de toneelacademie Studio Herman Teirlinck en sloot zich vervolgens aan bij Het Zuidelijk Toneel. Na een korte toneelcarrière debuteerde hij in 2000 als dichter.

Van 27 januari 2005 tot 26 januari 2006 vervulde hij de functie van stadsdichter van Antwerpen. Op 28 januari 2009 werd hij als opvolger van Driek van Wissen verkozen tot Dichter des Vaderlands.

Nasr snijdt in zijn werk vaak maatschappelijk…Lees verder op Wikipedia