Boek
Nederlands

Twee libretto's

Ramsey Nasr (auteur)
Vrije, humoristische interpretatie van het Orpheus en Euridike-verhaal en hertaling in hedendaags Nederlands van het libretto van de opera van Mozart.
Bevat
Titel
Twee libretto's
Auteur
Ramsey Nasr
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Thomas Rap, 2002
126 p.
Aantekening
Naar het libretto van Pietro Metastasio
ISBN
90-6005-284-6

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 14 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Leven in Hel, de operette, het eerste libretto uit het nieuwe boek van auteur-acteur Ramsey Nasr, is geschreven voor Theater Lantaren/Venster uit Rotterdam. (Voor de petite histoire: de rol van Eurydike werd vertolkt door Esmé Bos, van Duveltjeskermis-faam.) Il Re Pastore ging in maart van dit jaar in première, in de Vlaamse Opera te Gent. Dit tweede libretto was een opdracht van Muziektheater Transparant, een Antwerps gezelschap, en het taalgebruik erin is een stuk Vlaamser gekleurd dan in Leven in Hel.

In Leven in Hel combineert Nasr het klassiek-komische beeld van de hel ("En niet met de hete kolen gooien!") met een moderner visie: de hel als het toppunt van verveling. Om aan die verveling te ontkomen, spuit het koor, de "nuffige eunuchen" Piet en Peplos, de ene flauwe grap na de andere. Voor hellekoningin Persephone, die verplicht zes maanden in de hel moet verblijven, wordt het allemaal wat te veel. Haar cipier en echtgenoot Hades houdt zich doo…Lees verder
Dichter/schrijver/acteur Ramsey Nasr (1974) schreef in opdracht van Theater Lantaren/Venster in Rotterdam het libretto van "Leven in Hel". Het is een vrije interpretatie van het klassieke verhaal van Orpheus en Eurydike, met bijzonder veel ietwat zwarte humor herverteld. Centrale thema's zijn de verzuurde relatie tussen Hades, koning van de onderwereld, en Persephone en de -op intuïtie al evenzeer tot mislukken gedoemde maar nu nog "hemelse"- relatie tussen de bijna-naïeve Eurydike en de macho-achtige, uitbundige Orpheus. Zeer komisch werken de in tekst en handeling vervlochten fragmenten uit Duitse operettes zoals 'Lustige Witwe' en 'Zigeunerbaron'. Als tweede libretto werd "Il Re Pastore" opgenomen, een pastorale van Pietro Metastasio uit 1751, die ook gebruikt werd door Mozart als basis voor zijn 'serenata' over een herder die een koning bleek te zijn. Hier is veel minder sprake van vrije interpretatie, maar wel van een hertaling van Nasr naar vlot en 'jeugdig', hedendaags Nederlan…Lees verder

Over Ramsey Nasr

Ramsey Nasr (Rotterdam, 28 januari 1974) is een Nederlandse dichter, schrijver, essayist, acteur, regisseur, librettist en vertaler van deels Palestijnse komaf. Hij was de tweede stadsdichter van Antwerpen en was van januari 2009 tot januari 2013 Dichter des Vaderlands van Nederland; in deze functie vervulde Nasr ook het ambassadeurschap van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd.

Levensloop

Nasr groeide op in Rotterdam, waar hij na de Montessorischool Essenburgsingel het Erasmiaans Gymnasium volgde. Hij doorliep daarna de toneelacademie Studio Herman Teirlinck en sloot zich vervolgens aan bij Het Zuidelijk Toneel. Na een korte toneelcarrière debuteerde hij in 2000 als dichter.

Van 27 januari 2005 tot 26 januari 2006 vervulde hij de functie van stadsdichter van Antwerpen. Op 28 januari 2009 werd hij als opvolger van Driek van Wissen verkozen tot Dichter des Vaderlands.

Nasr snijdt in zijn werk vaak maatschappelijk…Lees verder op Wikipedia