Boek
Meertalig

Waar water samenvloeit met ander water

Raymond Carver (auteur), Joris Iven (vertaler)

Waar water samenvloeit met ander water

Uit het leven gegrepen gedichten van de bekende Amerikaanse schrijver; de oorspronkelijke tekst met een Nederlandse vertaling.
Titel
Waar water samenvloeit met ander water / Raymond Carver ; samengesteld, vertaald en ingeleid door Joris Iven
Auteur
Raymond Carver
Vertaler
Joris Iven 1954-
Taal
Meertalig, Engels, Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Where water comes together with other water
Parallelle titel
Where water comes together with other water
Uitgever
Leuven: P, 2015 | Andere uitgaven
80 p.
Aantekening
Engelse gedichten naast Nederlandse vertaling
ISBN
9789491455780 (paperback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Carver (1938-1988) is door zijn korte verhalen één van de grootste auteurs van de Verenigde Staten in de twintigste eeuw. Zijn gedichten hebben eenzelfde precieze, droge, recht-door-zee-stijl en gaan over (veel) drank, gewone dingen uit het dagelijks leven, familie en dood, maar zijn doorschoten met liefde voor de natuur en beschrijvingen van intens gelukkig zijn. Het Engels is eenvoudig: is een vertaling wel nodig? Wie zich voor deze auteur interesseert, leest toch wel de oorspronkelijke taal? Het plezier van de vertaler is begrijpelijk en kan in deze tweetalige uitgave worden meegenoten, maar er zijn enkele blunders – bijvoorbeeld iemand die zit te vissen gaat even liggen op 'een bank'?! (Engels 'the bank' = de oever) – die twijfel zaaien over de waarde van het geheel. Met een inleiding over de auteur en zijn bewogen leven.

Over Raymond Carver

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door OnbekendUnknown author

Raymond Clevie Carver, Jr. (Clatskanie, 25 mei 1938 – Port Angeles, 2 augustus 1988) was een Amerikaans schrijver en dichter. Hij werd vooral bekend door zijn puntige, schijnbaar laconiek geschreven korte verhalen. Het grootste deel van zijn leven kampte hij met ernstige alcolholproblemen en zat hij financieel volledig aan de grond. Maar op zijn veertigste slaagde hij erin zijn leven op orde te krijgen. Binnen 10 jaar schreef hij literaire meesterwerken, die veelal gaan over mensen aan de onderkant van de maatschappij. Hij schrijft vooral over relaties die stuklopen, de uitzichtloosheid van het leven en het vergetelheid zoeken in de drank. Carver wordt tegenwoordig beschouwd als een van de grootste Amerikaans auteurs van de 20ste eeuw en de belangrijkste kracht achter de heropleving van de Amerikaanse short story.

Jeugdjaren (1938-1958)

Carver werd geboren in Cl…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek