Boek
Nederlands

Ik mis mama

Rebecca Cobb (auteur), Karin Beneken Kolmer (vertaler)
Een jongetje (ik-figuur) begrijpt niet dat zijn moeder er niet meer is. Zijn vader probeert het uit te leggen en samen halen ze herinneringen op. Prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties over het verlies van een ouder. Vanaf ca. 3 t/m 5 jaar.
Onderwerp
Rouwproces
Titel
Ik mis mama
Auteur
Rebecca Cobb
Vertaler
Karin Beneken Kolmer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Missing mummy
Editie
1
Uitgever
Zoetermeer: NBD Biblion, 2014
[28] p. : ill.
ISBN
9789462020580 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Dood (ZIZO)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit prentenboek geeft een treffende, gevoelige impressie over de verwarring waarin een kleuter terecht komt nadat zijn moeder is overleden. Het jochie (ik-figuur) begrijpt het niet, gaat haar zoeken, is boos en bang. Papa probeert het uit te leggen en samen met zijn zusje halen ze herinneringen op. Maar het gemis blijft. De prachtige prenten, die iets kinderlijks hebben, zijn gemaakt in aquarel en krijt. Het wit van de pagina's speelt een rol om de eenzaamheid van de jongen duidelijk te maken. Zo kijkt hij als klein figuurtje bijvoorbeeld vanaf een witte bladzijde naar de kinderen die hun mama nog wel hebben. Mooi detail is dat het jongetje steeds een lap bij zich heeft die afkomstig is van mama's trui en dat met dat patroon ook de schutbladen van het boek zijn versierd. De summiere tekst, een of twee regels per plaat, is juist genoeg om dit beladen onderwerp recht te doen. Aanrader om aan kinderen van ca. 3 t/m 5 jaar voor te lezen, met ze te bekijken en erover te praten.

Ik mis mama

Het verlies van een ouder is uiteraard een heel ingrijpende gebeurtenis in het leven van een kleuter. Het jonge kind wordt dan plots geconfronteerd met een hele reeks emoties waarmee het geen blijf weet. Gelukkig bestaat er goede opvang en begeleiding tijdens deze moeilijke periode, maar ook een geschikt prentenboek kan bijdragen om de nodige troost te brengen. ‘Ik mis mama’ is een ontroerend verhaal over een jongetje dat zijn mama verliest. Hij vertelt dat hij afscheid nam van zijn mama, maar niet precies weet waar ze naartoe is gegaan. Hij gaat op zoek naar haar, maar vindt alleen haar spullen (die is ze vast vergeten mee te nemen). Samen met grote zus en papa legt hij bloemen neer op haar graf (maar die heeft ze niet opgehaald). De verschillende fasen in het rouwproces van een kind worden eenvoudig maar zeer duidelijk in woord en beeld gebracht.
Dit prentenboek kan zowel ouders als kleine kinderen helpen bij rouwverwerking. Het maakt verdriet bespreekbaar en zit boordevol tro…Lees verder