Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
De lotgevallen van een muzikaal, net niet arm gezin in Londen begin 20e eeuw.
Titel
De familie Aubrey
Auteur
Rebecca West
Vertaler
Anke ten Doeschate René van Veen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The fountain overflows
Uitgever
Amsterdam: Signatuur, 2022 | Andere uitgaven
605 p.
ISBN
9789056726942 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Feminisme als bosbrand

A.W. Bruna geeft een driedelige familiesaga uit van de Britse auteur en activist Rebecca West (1892-1983). Deel een, De familie Aubrey, ligt nu in de winkel.

Ze werd in 1892 geboren in Londen als Cicily Isabel Fairfield, de uitgesproken feministische en veel onderscheiden schrijver, essayist en recensent die onder de naam Rebecca West in 1959 werd onderscheiden als Dame of the British Empire. Haar Schotse moeder Isabel, opgeleid tot concertpianiste, streefde na haar huwelijk geen podiumcarrière meer na maar bracht veel muziek in het gezin. Haar vader Charles was een begaafde, maar aan speculeren verslaafde journalist die zijn gezin in de steek liet en als armoedzaaier stierf.

Als meisje wilde ze actrice worden - haar podiumnaam Rebecca West ontleende ze aan de rebelse jonge heldin uit het toneelstuk Rosmersholm van Henrik Ibsen. Maar zij en haar oudste zus Letitia raakten betrokken bij straatprotesten van de suffragettebeweging, die voor vrouwelijk stemrecht streed. Daarover publiceerde ze als achttienjarige een eerste artikel voor het feministische weekblad Freewoman, dat de aanzet vormde voor een meer dan zeventig jaar o…Lees verder

Bohemien-huishouden anno 1900

Rebecca West schreef met De familie Aubrey een uiterst charmante familiesaga.

President Truman noemde haar de ­beste reporter van zijn tijd. George ­Bernard Shaw schreef dat zij de pen even goed hanteerde als hij, en veel scherper. Ze had een zoon met de ­beroemde schrijver H.G. Wells, was ­bevriend met Virginia Woolf en schreef uitstekende non-fictie over de Neurenberg-processen. Ze was een feministe, een strijdster tegen fascisme en onrecht. Ze was, zo zei ze, 'verliefd op de mensheid', en haar romans getuigden van die liefde. Toch zullen hier te lande maar weinig belletjes rinkelen bij de naam Rebecca West. Zelfs een vrouw die bij leven larger than life was, valt tussen de mazen van de literatuurgeschiedenis als haar werk niet vertaald wordt.

Daar kan verandering in komen, nu een heuse autobiografische trilogie in de steigers staat. Het eerste vertaalde deel doet alvast verlangen naar meer. West - geboren Cicely Fairfield (1892-1983) - baseerde De Familie Aubrey op haar eigen kindertijd in een chaotisch gezin. Het nomadenbestaan met…Lees verder

De breed uitgeschreven lotgevallen van een muzikaal, net niet arm gezin in Londen begin 20e eeuw. De dagelijkse beslommeringen worden zeer gedetailleerd verteld. De knappe, slordige Vader Piers is journalist, maar breekt niet echt door. De artistieke moeder Claire was concertpianiste, maar is nu een bezorgde huismoeder. De vroegwijze, muzikale tweeling Mary en Rose (de ik-figuur), de niet-muzikale Cordelia, Richard Quinn en de geliefde, inwonende nicht Rosamund zoeken hun weg naar volwassenheid in deze familiesaga. De huiselijke sfeer wordt goed weergegeven in dit 1e deel van de Aubrey-trilogie, dat een mooi tijdsbeeld schetst. Verschenen in 1957 als The Fountain Overflows (De fontein stroomt over, 1957, uitgeverij De Fontein).

Over Rebecca West

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Madame Yévonde

Dame Rebecca West, pseudoniem voor Cicily Isabel Fairfield (Londen, 21 december 1892 – Londen, 15 maart 1983) was een Brits schrijfster en journaliste.

Leven en werk

West was de dochter van een gerenommeerd journalist van Ierse afkomst en een Schotse moeder. Ze groeide op in een intellectueel stimulerende omgeving, ging naar ‘college’ in Edinburgh en studeerde later aan de toneelacademie in Londen. Enige tijd was ze actrice (haar pseudoniem Rebecca West ontleende ze aan de heldin uit Henrik Ibsens drama Rosmersholm). Vanaf 1911 ging ze werken als journaliste, meer in het bijzonder voor de linkse pers en maakte ze zich sterk voor het vrouwenkiesrecht.

Wests eerste boek was een kritische biografie over Henry James (1916). Haar romandebuut kwam in 1918 met The Return of a Soldier, waarin ze de uitwerking van shell-shock op freudiaanse basis analyseert. Daarna volgen nog tal van zorgvuldig geschreven …Lees verder op Wikipedia