Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, worden alle zwaarbevochten zekerheden van de familie Aubrey aan het wankelen gebracht.
Titel
Mary en Rose
Auteur
Rebecca West
Vertaler
Anke ten Doeschate René van Veen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
This real night
Uitgever
Amsterdam: Signatuur, 2022
416 p.
ISBN
9789056726959 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het tweede deel in de trilogie over de Britse familie Aubrey. Moeder Clare heeft wat geld verdiend en de familie Aubrey geniet nu van kleine luxes. De tweelingzussen Mary en Rose worden opgeleid tot professioneel pianist en ontdekken zowel de romantiek als de ruwe zijde van het muzikantenbestaan. Hun broer, Richard Quin, lijkt voorbestemd voor literaire grootsheid in Oxford. Zus Cordelia heeft haar artistieke ambities opgegeven om te trouwen en nicht Rosamund werkt als verpleegkundige. Maar als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, worden al hun zwaarbevochten zekerheden aan het wankelen gebracht.‘Mary en Rose’ is in een prettig leesbare, soepele stijl geschreven. Voor liefhebbers van de boeken van Elizabeth Jane Howard en Jane Gardam. Dame Rebecca West, pseudoniem voor Cicily Isabel Fairfield (1892-1983) was een Brits schrijfster, literatuurcriticus, suffragette en journaliste. Ze schreef meerdere boeken. 'Mary en Rose' werd oorspronkelijk postuum gepubliceerd in 1984.

Over Rebecca West

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Madame Yévonde

Dame Rebecca West, pseudoniem voor Cicily Isabel Fairfield (Londen, 21 december 1892 – Londen, 15 maart 1983) was een Brits schrijfster en journaliste.

Leven en werk

West was de dochter van een gerenommeerd journalist van Ierse afkomst en een Schotse moeder. Ze groeide op in een intellectueel stimulerende omgeving, ging naar ‘college’ in Edinburgh en studeerde later aan de toneelacademie in Londen. Enige tijd was ze actrice (haar pseudoniem Rebecca West ontleende ze aan de heldin uit Henrik Ibsens drama Rosmersholm). Vanaf 1911 ging ze werken als journaliste, meer in het bijzonder voor de linkse pers en maakte ze zich sterk voor het vrouwenkiesrecht.

Wests eerste boek was een kritische biografie over Henry James (1916). Haar romandebuut kwam in 1918 met The Return of a Soldier, waarin ze de uitwerking van shell-shock op freudiaanse basis analyseert. Daarna volgen nog…Lees verder op Wikipedia