Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Als in een droom : een vertelling

Remco Campert (auteur)

Als in een droom : een vertelling

Genre:
Een schrijver heeft er moeite mee werk en liefde overzichtelijk te houden.
Titel
Als in een droom : een vertelling
Auteur
Remco Campert
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2000
69 p.
ISBN
90-234-3886-8

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen


Bij het grote publiek is Remco Campert in eerste instantie bekend als dichter. Naast gedichtenbundels publiceerde hij echter ook reeds een groot aantal romans en novellenbundels; bovendien werkte hij mee aan tijdschriften en vertaalde hij buitenlands proza en toneel. De ikfiguur die Campert in Als in een droom opvoert, Simon, is schrijver. Hij heeft een relatie met Olga, een vrouw die gepassioneerd is door theater en zich wil inzetten voor het goede doel. Simon echter toont apathie voor alles wat Olga bezighoudt; hij verlangt naar de onbereikbare Lana. Zijn begeerte naar haar mondt uit in een irreële idealisering van haar persoon. Op die manier wordt Lana een verheven droombeeld voor Simon.

Aanvankelijk komt de vertelling erg fragmentarisch en onsamenhangend over; het lijkt alsof de auteur een aantal gedachten op papier wil zetten die ogenschijnlijk geen enkel verband kennen en louter op associatieve basis worden samengebracht. Net als in een droom worden feiten en g…Lees verder
Verliefdheid en schrijven blijken in het leven van Simon (alter ego van Remco Campert?) twee bezigheden te zijn die elkaar uitsluiten: wanneer hij verliefd is, schrijft hij niet, is hij niet verliefd dan schrijft hij. Nu is hij met Olga, scout voor toneelgroep Het Gezelschap. Hij heeft net een verhalenbundel voltooid, 'De beer is los'. De herinneringen aan zijn vroegere liefde voor Lana, de vrouw van zijn vriend Maurits, spelen hem parten. Zijn relatie met Olga is aan ernstige slijtage onderhevig. Voortdurend heeft hij moeilijk te duiden dromen, nu eens over gebeurtenissen uit zijn jeugd, dan weer over voorvallen die niets met de realiteit te maken lijken te hebben. Het hele verhaal wordt associatief verteld, 'als in een droom', er wordt telkens heen en weer gesprongen tussen heden en verleden. Het resultaat is enigszins gewild-mysterieus, een tussendoortje in het oeuvre van de auteur. Stemmig violetkleurig stofomslag, met de contouren van een kale boom. Normale druk.

Over Remco Campert

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Remco Wouter Campert (’s-Gravenhage, 28 juli 1929) is een Nederlandse dichter, columnist en schrijver van verhalen en romans. Hij maakte deel uit van de literaire stroming van de Vijftigers. In maart 2018 maakte hij bekend te stoppen met het schrijven van romans en columns. Op onregelmatige basis schrijft hij nog wel 'notities' voor de Volkskrant.

Beknopte biografie

Zijn vader was de dichter Jan Campert, auteur van onder andere het gedicht Het lied der achttien dooden. Zijn moeder was actrice Joekie Broedelet, onder andere bekend van de gastrollen die ze op latere leeftijd speelde bij Van Kooten en De Bie. Zij gingen uit elkaar toen Campert drie jaar was, waarna hij afwisselend bij een van hen en bij zijn grootouders woonde tot hij in 1942 werd ondergebracht bij een pleeggezin. Toen de wijk waarin ze woonden door de Duitsers werd afgebroken, vertrok het gezin naar Epe, waar Campert de Mulo bezocht. Het was…Lees verder op Wikipedia