Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Somberman op drift

Remco Campert (auteur), Stefan Verwey (illustrator)
Selectie columns die Campert wekelijks voor de Volkskrant schreef over Somberman, de tegenpool van optimisme en politiek correct denken.
Titel
Somberman op drift
Auteur
Remco Campert
Illustrator
Stefan Verwey
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
189 p. : ill.
Aantekening
Verscheen eerder als columns in de Volkskrant
ISBN
9789023499039 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De omgekeerde schrijver

VERHALENBUNDEL. Hij blies een groot chagrijn nieuw leven in. Remco Camperts columns over kankerpit Somberman zijn nu gebundeld. Lijkt de auteur eigenlijk op zijn geesteskind?

Het interview met dichter en schrijver Remco Campert is net begonnen als zijn echtgenote Deborah Wolf beteuterd de woonkamer binnenwandelt. "We wilden vanavond naar de film, maar de bioscopen zijn dicht. Is dat niet krankzinnig?"

Het is Koningsdag. In hun straat in Amsterdam Oud-Zuid is nauwelijks iets van de Oranjeviering te merken. Campert kijkt naar buiten en haalt zijn schouders op. Op tafel ligt zijn nieuwe boek Somberman op drift, een bundel met zijn wekelijkse korte verhalen in de Volkskrant over Somberman, een fictieve figuur die sikkeneurig door het leven gaat - met tekeningen van cartoonist Stefan Verwey.

De kleur van de kaft verschilt van het lichtblauwe exemplaar op de website van zijn uitgever. Campert: "Dat heb ik op het laatste moment laten aanpassen. Blauw is veel te vrolijk voor Somberman, ik vond grijs gepaster."

Volgens de achterflap van uw nieuwe boek vindt Somberman gezelligheid 'het ergste van a…Lees verder

Selectie columns die Remco Campert wekelijks voor de Volkskrant schreef. Campert is van 1929, het beginjaar van de Grote Depressie. In recessiejaar 1985 kreeg Campert - auteur van 'Het leven is vurrukkulluk' - de uitnodiging het Boekenweekgeschenk te schrijven en dat werd 'Somberman’s actie', later verfilmd. Hoofdpersoon was een werkloze die in contact met krakers komt. Zijn wekelijkse overpeinzingen in de Volkskrant als Somberman zijn niet voor iedereen aantrekkelijk. Somberman streeft niet naar geluk. Staat hij op met een goed humeur, dan moet dat onderdrukt worden. Is hij verliefd, dan snauwt hij de vrouw af, zodat ze hem verlaat. Heeft hij werk, dan probeert hij als dief door zijn meerderen betrapt te worden. En zo gaat het maar door, deze oefening in omgekeerd denken, een levenslang gevecht tegen vreugde, vrolijkheid en hoge verwachtingen. 'Kennissen van hem geloven in het goede van de mens. Stupide onnozelaars.' Met cartoons van Stefan Verwey, waarin Somberman bij het reisbureau…Lees verder

Over Remco Campert

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Remco Wouter Campert (’s-Gravenhage, 28 juli 1929) is een Nederlandse dichter, columnist en schrijver van verhalen en romans. Hij maakte deel uit van de literaire stroming van de Vijftigers. In maart 2018 maakte hij bekend te stoppen met het schrijven van romans en columns. Op onregelmatige basis schrijft hij nog wel 'notities' voor de Volkskrant.

Beknopte biografie

Zijn vader was de dichter Jan Campert, auteur van het beroemde gedicht Het lied der achttien dooden. Zijn moeder was actrice Joekie Broedelet, onder andere bekend van de gastrollen die ze op latere leeftijd speelde bij Van Kooten en De Bie. Zij gingen uit elkaar toen Campert drie jaar was, waarna hij afwisselend bij een van hen en bij zijn grootouders woonde tot hij in 1942 werd ondergebracht bij een pleeggezin. Toen de wijk waarin ze woonden door de Duitsers werd afgebroken, vertrok het gezin naar Epe, waar Campert de Mulo bezocht. Het was ook in Epe…Lees verder op Wikipedia