Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Vandaag ben ik een lege kartonnen doos

Remco Campert (auteur)
+1
Vandaag ben ik een lege kartonnen doos
×
Vandaag ben ik een lege kartonnen doos Vandaag ben ik een lege kartonnen doos

Vandaag ben ik een lege kartonnen doos

Genre:
Bundel met columns die vooral over het leven van Campert zelf gaan.
Titel
Vandaag ben ik een lege kartonnen doos
Auteur
Remco Campert
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015
187 p.
Aantekening
De in dit boek opgenomen columns verschenen van januari 2014 tot en met half mei 2015 wekelijks in De Volkskrant
ISBN
9789023490098 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Meester van de mijmering

In zijn nieuwe bundel columns doet Remco Campert waar hij zo goed in is: mijmeringen en herinneringen optillen tot fijnzinnige literatuur.

Weemoedige lichtvoetigheid verpakt in een bedrieglijk makkelijke parlandotoon, het is al zo lang het keurmerk van Remco Campert (°1929). In zijn gedichten of verhalen tref je zelfs met het vergrootglas geen hooggestemde emoties aan. Ironie en zelfrelativering behoren tot zijn vaste arsenaal. Maar onder dat montere schutlaagje sluipt steeds die milde melancholie binnen en de laatste jaren ook dat verweer tegen de nakende dood.

Campert, binnenkort ten paleize gelauwerd met de Prijs der Nederlandse Letteren, valt op zijn 85ste niet weg te denken uit het literaire leven. Elke week opnieuw is hij van de partij met een fragiele column in de Volkskrant. Ook zonder inspiratie meandert hij met zwier zijn plek in de krant vol, puttend uit herinneringen, droomflarden of rondspokende mijmeringen.

Veel van de columns in Vandaag ben ik een lege doos gaan over dat rondtasten naar die eerste zin ('de zin die alles in beweging moet zetten'). Die valt steeds moeizamer aan de typemachin…Lees verder

Remco Campert schrijft prachtige columns, die doorspekt zijn met geschiedenis, gedichten, stukken verhalen. In deze bundeling columns krijgen we zicht op het leven van de schrijver, hoe hij tot schrijven komt, hoe zijn verhalen tot stand komen, waar zijn verhalen zich hebben afgespeeld, over zijn geliefden en zijn moeder, waar hij woonde en naartoe is verhuisd. En of het nu allemaal echt waar is of niet, het lijkt alsof we nu echt weten wie Remco Campert is. Hij neemt de lezer mee op een reis van woorden, letters, zinnen en nieuwe verhalen, die ontroerend, melancholisch en soms ook grappig zijn. Het is niet vreemd dat deze auteur al zo vaak prijzen won voor zijn verhalen en boeken. Deze columns lezen lekker weg, zodat ook de jongere lezers uitgenodigd worden om die te gaan lezen.

Over Remco Campert

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Remco Wouter Campert (’s-Gravenhage, 28 juli 1929) is een Nederlandse dichter, columnist en schrijver van verhalen en romans. Hij maakte deel uit van de literaire stroming van de Vijftigers. In maart 2018 maakte hij bekend te stoppen met het schrijven van romans en columns. Op onregelmatige basis schrijft hij nog wel 'notities' voor de Volkskrant.

Beknopte biografie

Zijn vader was de dichter Jan Campert, auteur van het beroemde gedicht Het lied der achttien dooden. Zijn moeder was actrice Joekie Broedelet, onder andere bekend van de gastrollen die ze op latere leeftijd speelde bij Van Kooten en De Bie. Zij gingen uit elkaar toen Campert drie jaar was, waarna hij afwisselend bij een van hen en bij zijn grootouders woonde tot hij in 1942 werd ondergebracht bij een pleeggezin. Toen de wijk waarin ze woonden door de Duitsers werd afgebroken, vertrok het gezin naar Epe, waar Campert de Mulo bezocht. Het was ook in Epe…Lees verder op Wikipedia