Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Vrienden, vriendinnen en de rest van de wereld

Remco Campert (auteur)
+1
Vrienden, vriendinnen en de rest van de wereld
×
Vrienden, vriendinnen en de rest van de wereld Vrienden, vriendinnen en de rest van de wereld

Vrienden, vriendinnen en de rest van de wereld

Genre:
Veel karakters figureren in evenveel kleine verhalen. Sommige verhalen hebben een plot, andere schetsen enkel een situatie. Campert weet steeds in een paar alinea's een hele levensgeschiedenis tevoorschijn te toveren.
Titel
Vrienden, vriendinnen en de rest van de wereld
Auteur
Remco Campert
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2012
94 p.
ISBN
9789023468882 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De voorbije Nederlandse boekenweek in maart 2012 had ‘vriendschap in alle verschijningsvormen’ als thema en ‘vriendschap en andere ongemakken’ als bijbehorend motto. De uitgever van de nu 83-jarige Remco Campert vond dat blijkbaar een goede gelegenheid om 36 verhalen, variërend van vier regels tot zes pagina’s, te bundelen onder de titel Vrienden, vriendinnen en de rest van de wereld.
Zoals in zijn vorig boeken demonstreert Campert opnieuw zijn scherp obeservatievermogen, zijn beheersing van de kunst om goede dialogen te schrijven, zijn stilistisch raffinement. Humor is aanwezig in verschillende vormen: veel situatiehumor, humor met een weemoedig randje, af en toe ook macabere humor zoals in de maar zes zinnen tellende anekdote ‘Advocaat’. Daarin krijgt een succesvol advocaat van kwade zaken eens een goede zaak toegewezen. Na zijn cliënt dronken te hebben gevoerd, overrijdt die een oude dame op het zebrapad. Dan pas kon de advocaat van kwade zaken zijn cliënt verdedigen’.Lees verder
Remco Campert (1929) is een van de laatste nog levende vooroorlogse schrijvers, en zeker de succesvolste. Op latere leeftijd beweegt hij zich steeds meer op de korte baan van gedichten, columns en zeer beknopte verhalen, In deze nieuwe bundel staan 36 zeer korte verhalen (het kortste telt vier regels). Campert beschrijft doorgaans gewone mensen in een opmerkelijke situatie met vaak een tragisch-ironische ondertoon. Mededogen, onderkoelde humor en rake karakterisering ronden het geheel af. De thematiek is nergens zwaar en daardoor lijken de verhalen soms niemendalletjes te zijn, maar dan wel niemendalletjes die met meesterhand zijn geschreven, met kennelijk plezier in taal en formuleerkunst. Dik is de bundel niet, maar herlezing zal aan het boek geen afbreuk doen, en de aandachtige lezer heeft per keer minstens een uur leesplezier, herkenning en stof tot nadenken. Normale druk.

Over Remco Campert

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Remco Wouter Campert (’s-Gravenhage, 28 juli 1929) is een Nederlandse dichter, columnist en schrijver van verhalen en romans. Hij maakte deel uit van de literaire stroming van de Vijftigers. In maart 2018 maakte hij bekend te stoppen met het schrijven van romans en columns. Op onregelmatige basis schrijft hij nog wel 'notities' voor de Volkskrant.

Beknopte biografie

Zijn vader was de dichter Jan Campert, auteur van het beroemde gedicht Het lied der achttien dooden. Zijn moeder was actrice Joekie Broedelet, onder andere bekend van de gastrollen die ze op latere leeftijd speelde bij Van Kooten en De Bie. Zij gingen uit elkaar toen Campert drie jaar was, waarna hij afwisselend bij een van hen en bij zijn grootouders woonde tot hij in 1942 werd ondergebracht bij een pleeggezin. Toen de wijk waarin ze woonden door de Duitsers werd afgebroken, vertrok het gezin naar Epe, waar Campert de Mulo bezocht. Het was ook in Epe…Lees verder op Wikipedia