Boek
Nederlands

God : een menselijke geschiedenis

Reza Aslan (auteur), Pon Ruiter (vertaler), Annemie De Vries (vertaler)
Geschiedenis van godsvoorstellingen in de loop van de menselijke geschiedenis, die verklaard worden door de werking van het menselijke cognitieve systeem, uitlopend op een verdediging van het pantheïsme.
Onderwerp
Godsbegrip
Titel
God : een menselijke geschiedenis
Auteur
Reza Aslan
Vertaler
Pon Ruiter Annemie De Vries Frits Van der Waa
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
God : a human history
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Balans, © 2018
285 p. : ill.
ISBN
9789460038099 (paperback)
Plaatsingssuggestie
204 (SISO) Religies ; Denken over religie (ZIZO)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Van Aslan verscheen eerder 'De zeloot' (2014)* over de persoon van Jezus van Nazareth. Dat boek werd door historici neergesabeld, maar was niettemin een bestseller. Ditmaal waagt Aslan zich aan God zelf. In 'God : een menselijke geschiedenis' beschrijft hij hoe de menselijke religiositeit zich heeft ontwikkeld. Hij beschrijft de opkomst van religiositeit bij de mens en hoe de grote beschavingen en hun godsdiensten ontstaan zijn, om uiteindelijk beknopt de geschiedenis van jodendom, christendom en islam te beschrijven. God wordt altijd mensvormig voorgesteld, schrijft Aslan, wat komt door de manier waarop de menselijke hersenen werken. Zelf is Aslan pantheïst (alles is God) en zijn boek is dan ook feitelijk een selectieve keuze van historische momenten die vooral bedoeld lijkt om de mensvormige godsbeelden af te serveren als illusoir ten gunste van een pantheïstisch godsbeeld. De hoofdtekst beslaat slechts 185 pagina's, nog eens honderd pagina’s zijn gevuld met een literatuurlijst en e…Lees verder

Over Reza Aslan

CC BY 2.0 - Foto van/door roanokecollege

Reza Aslan  luister (info / uitleg); (Teheran, 3 mei 1972) is een Iraans-Amerikaanse godsdienstwetenschapper, gespecialiseerd in de islam. Hij is journalist en auteur.

In zijn boek "Geen god dan God" betreurt Aslan het dat in het debat over de islam momenteel eigenlijk alleen maar fundamentalistische en geseculariseerde moslims aan het woord komen, maar dat naar wie daartussen zitten, volgens hem de meerderheid van de moslims, nauwelijks geluisterd wordt. "Daar gaat mijn boek over, over de middenmoot van de islam", schrijft hij.

De islam wordt in de regel afgeschilderd als star, ondemocratisch en gewelddadig, terwijl volgens Aslan "de eerste moslimgemeenschap in Medina voor die tijd egalitair en democratisch was. Vrouwen kregen radicaal meer rechten dan ooit tevoren en heel wat meer dan de vrouwen in het Westen van die tijd." Bovendien verbiedt de koran discriminatie op grond van ras, geslacht en religie.

Aslan zegt: "De islam kan n…Lees verder op Wikipedia

Suggesties