Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het mes van Milosh

R.H. Schoemans (auteur)

Het mes van Milosh

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Op een dag wordt het lichaam van Ellen ontdekt in het tuintje van de school. Is ze van de toren gevallen of geduwd? Er is een hele groep verdachten. Jilla vond Ellen een pestkop. Jaja werd door haar bedreigd. Milosh trok veel op met Ellen, samen met nog twee andere jongens. De politie zoekt naar sporen en motieven. Maar het kluwen lijkt onontwarbaar.
Onderwerp
Vluchtelingen, Geweld
Titel
Het mes van Milosh
Auteur
R.H. Schoemans
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2010
126 p.
ISBN
9789059083714 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 250 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De politie vindt het dode lichaam van Ellen in het tuintje van het college. Het is niet duidelijk wat er met haar is gebeurd: van de toren gevallen, gesprongen of geduwd. Er zijn genoeg mensen met een motief, zoals de Nigeriaanse Jaja, de Iraanse Jilla en Milosh uit Kosovo. Jaja en Jilla hebben er belang bij het mes van Milosh te vinden. Zo kunnen ze bewijzen dat Milosh hen heeft bedreigd en probeerde te dwingen tot deelname aan illegale praktijken. Door per hoofdstuk van perspectief te wisselen, probeert de schrijver alle personages, goed of slecht, van binnenuit te tonen. De lezer moet op deze manier voor beide partijen begrip krijgen. Dat lukt niet helemaal, doordat de karakters tamelijk zwart-wit getekend zijn. Taal en compositie zijn zeer verzorgd, maar door die eenduidigheid overtuigt het verhaal niet helemaal. Jaja, Jilla en de volwassenen om hen heen zijn erg braaf, terwijl niet geheel helder wordt waar de misdadige neiging van Milosh vandaan komt. De schildering van strijd en…Lees verder

Het mes van Milosh

Jaja en Jilla zijn als vluchtelingen uit verschillende landen hier terecht gekomen. Beiden dragen ze een zwaar verleden in hun thuisland met zich mee. Het leven op een middelbare school en het omgaan met de andere leerlingen is dan ook een moeilijke evenwichtsoefening. Jaja en Jilla zijn eerst dan ook geen vrienden maar ze zoeken elkaars gezelschap op om te ontsnappen aan een bende in de school die hen opjaagt en probeert af te persen. Dan krijgt het verhaal plots een dramatische wending: het dode lichaam van één van de bendeleden wordt gevonden in de tuin van de school. Meteen zijn er twee hoofdverdachten: Jaja, de Nigeriaan die geleerd heeft om zijn vuisten te laten spreken en Milosh, de beruchte bendeleider. Het verhaal vervolgt als een rasechte triller; we volgen het politieonderzoek dat het doen en laten van beide hoofdverdachten uitgebreid in beeld brengt. Langzaam maar zeker nadert de ontknoping, na een razend spannend en meeslepend verhaal. Het verhaal is er duidelijk één v…Lees verder

Over R.H. Schoemans

Roger Henri Schoemans (Kortenbos (Sint-Truiden), 14 juli 1942) is een Belgisch Nederlandstalig journalist en auteur.

Biografie

Schoemans was van 1963 tot 1968 reporter bij Zondagmorgen. In 1968 werd hij eindredacteur van Het Nieuwsblad en De Gentenaar. Vervolgens werd hij aangesteld als hoofdredacteur van deze kranten. Zijn evenknie bij De Standaard werd Mark Deweerdt, terwijl Lode Bostoen werd aangesteld als algemeen hoofdredacteur van de krantengroep. Schoemans oefende deze functie uit tot hij in juli 1994 werd ontslagen.

Vervolgens werkte hij als consultant voor diverse bladen. Hij is schrijver van een groot aantal jeugdromans en van thrillers voor een volwassen publiek. Zijn jeugdboeken werden meermaals bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury.

Schoemans is getrouwd en heeft twee kinderen.

Bibliografie

Lees verder op Wikipedia