Een Zuid-Afrikaanse blanke journalist raakt bevriend met de zwarte studentenleider Steve Biko (1946-1977), die hem laat zien hoe de zwarte meerderheid in Zuid-Afrika lijdt onder het racisme van de blanke minderheid
Onderwerp
Apartheid, Biko, Steve
Titel
Cry freedom / dir. by Richard Attenborrough ; based on the books Biko and Asking for trouble by Donald Woods
Regisseur
Richard Attenborough
Scenarist
John Briley
Acteur
Kevin Kline Denzel Washington
Naar het werk van
Donald Woods
Taal
Engels
Uitgever
Universal, 2002
1 dvd-video
Oorspr. opname
1987
Speelduur
ca. 151 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands, Engels voor slechthorenden, Duits, Zweeds, Noors, Deens, Fins
EAN
3259190360495

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Speelfilm uit 1987 door de Britse regisseur Richard Attenborough (bekend van o.a. Gandhi), met in de hoofdrollen Kevin Kline, Penelope Wilton, Denzel Washington, Kevin McNally e.v.a. Deze film is gemaakt voor het grote publiek om met name in de Verenigde Staten meer bekendheid te geven aan het apartheidssysteem. Volgens de Speelfilmencyclopedie (3 sterren): 'Regisseur Attenborough bewijst weer eens een goed verteller te zijn met deze meeslepende film over de Zuidafrikaanse activist Steve Biko (goed gespeeld door Washington) en zijn vriendschap met de progressieve blanke journalist Donald Woods (Kline). (...) Hier en daar werd de film beschuldigd van 'salon socialisme', maar het thema is de moeite waard en het verhaal wordt goed gebracht.' Peter van Bueren in de Volkskrant vindt het bezwaarlijk dat apartheid wordt onderbelicht in dit familieverhaal waarin de ontsnapping van het blanke gezin centraal staat. Deze film was in 1988 een groot succes in de Nederlandse biocopen.

Over Richard Attenborough

CC BY 2.0 - Foto van/door gdcgraphics at https://www.flickr.com/photos/gdcgraphics/

Richard Samuel Attenborough (Cambridge, 29 augustus 1923 – Londen, 24 augustus 2014) was een Engels acteur, filmregisseur en filmproducent. Hij was de oudere broer van de maker van natuurdocumentaires David Attenborough.

Levensloop

Hij begon zijn carrière als acteur met de rol van een deserterende matroos in In Which We Serve (1942). Door deze rol werd hij vele jaren getypecast als lafaard in films zoals London Belongs to Me (1948) en Morning Departure (1950). Hij brak door met de rol van psychopathisch gangster in Brighton Rock in 1947. De volgende 30 jaar bleef hij acteren in Britse films. In de jaren 50 verscheen hij in verschillende komedies, zoals Private's Progress (1956) en I'm All Right Jack (1959).

In 1969 maakte hij zijn eerste film als regisseur: Oh! What a Lovely War. In 1982 won hij een Academy Award voor beste regisseur van zijn historische film Gandhi…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek