Dvd
Engels
Vijf vriendjes proberen te voorkomen dat hun huis wordt afgebroken. Ze vinden een oude piratenkaart en gaan op zoek naar een schat
Kijkwijzer
Vanaf 6 jaarVanaf 6 jaar
Titel
The Goonies
Regisseur
Richard Donner
Scenarist
Chris Columbus
Naar het werk van
Steven Spielberg
Taal
Engels
Parallelle titel
Les Goonies
Parallelle titel
I Goonies
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Warner Home Video, 2002 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1985
Speelduur
ca. 110 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Italiaans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Arabisch, Spaans, Portugees, Duits, Roemeens, Bulgaars, Engels voor slechthorenden, Italiaans voor slechthorenden
EAN
7321931114745

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Avonturenfilm uit 1985 van regisseur Richard Donner met in de hoofdrollen o.a. Sean Astin, Josh Brolin, Jeff Cohen. Verhaal en productie van Steven Spielberg. Vijf gezworen vriendjes, de Goonies, krijgen te horen dat hun huis afgebroken wordt voor de bouw van een sportcentrum. De Goonies willen proberen dit te voorkomen. Ze vinden een oude piratenkaart op zolder en gaan op zoek naar de schat. De Goonies beleven allerlei spannende avonturen: skeletten met zwaarden, ondergrondse tunnels en een verborgen ex-gevangene met zijn familie. De Speelfilmencyclopedie schrijft: 'Groots opgezet, levendig en vooral lawaaierig, gericht op een jong publiek. Er is goed gebruik gemaakt van Erich Wolfgang Korngolds zwierige muziek uit Adventures of Don Juan.' 2 1/2 ster.

Over Richard Donner

CC BY 2.0 - Foto van/door Alan Light

Richard Donner (geboren als Richard Donald Schwartzberg (New York, 24 april 1930 – Los Angeles, 5 juli 2021) was een Amerikaans filmregisseur die gespecialiseerd was in het maken van mainstream blockbusters. Hij was meer entertainer dan kunstenaar. Commercieel gezien was hij een van de succesvolste regisseurs van Hollywood.

Biografie

Richard Schwarzberg werd in 1930 geboren als zoon van Duitse ouders. Al op jonge leeftijd veranderde hij zijn achternaam in Donner.

Tijdens zijn militaire dienst kwam Donner in aanraking met het medium film en vanaf z'n 21e ging hij als cameraman werken voor het Amerikaanse televisieproductiebedrijf Universal. Donner bleek over veel talent te beschikken en hij kreeg al op 24-jarige leeftijd de kans om te regisseren. Zo regisseerde hij afleveringen van The Twilight Zone, The F.B.I. en de westernserie Wanted Live or Death. Vanaf de jaren 70 ging Donner films regisseren.

In 1976 maak…Lees verder op Wikipedia

Suggesties