Boek
Nederlands

Literaire kritiek van Richard Minne in ‘Het Geestesleven’ : Vooruit 1945-1965

Richard Minne (auteur), Els Van Damme (redacteur)

Literaire kritiek van Richard Minne in ‘Het Geestesleven’ : Vooruit 1945-1965

Onderwerp
Minne, Richard
Titel
Literaire kritiek van Richard Minne in ‘Het Geestesleven’ : Vooruit 1945-1965
Auteur
Richard Minne
Redacteur
Els Van Damme
Taal
Nederlands
Uitgever
[Gent]: Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis, 2016
780 p.
ISBN
9789077122518 (paperback)
Plaatsingssuggestie
Nederlands 855.6 (SISO) Schrijvers (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

'Louis, het gaat niet vandaag. Richard'

Ook in 1969 ontbrak het niet aan dramatische, 'grote' actualiteit, maar Louis Paul Boon (1912-1979) kon het amper interesseren. Dat blijkt uit de onderwerpen van zijn dagelijkse kroniek in de Gentse socialistische krant Vooruit. Het door Jos Muijres bezorgde Boontjes 1969, het tiende deel in de reeks bundelingen van de ...

Ook in 1969 ontbrak het niet aan dramatische, 'grote' actualiteit, maar Louis Paul Boon (1912-1979) kon het amper interesseren. Dat blijkt uit de onderwerpen van zijn dagelijkse kroniek in de Gentse socialistische krant Vooruit. Het door Jos Muijres bezorgde Boontjes 1969, het tiende deel in de reeks bundelingen van de cursiefjes van Boon, suggereert dat diens wereld toen heel klein was geworden. Maar klopt die indruk wel? De opzienbarende moorden van James Manson en de zijnen in 1969 krijgen geen echo in de Boontjes, maar ze inspireerden wel zijn vier jaar later verschenen roman De meisjes van Jesses. En nam Boon in 1969 officieel afscheid van de literatuur, aan de Boontjes is niet te merken dat hij al bezig was met wat twee jaar later de veelbejubelde historische roman Pieter Daens werd.

Ook hier spreekt dus alleen die gemoedelijke persona 'boontje', die de lezers 'vrienden en vriendinnetjes' noemt, keuvelt over dagelijkse bes…Lees verder

Over Richard Minne

Richard Julius Minne (Gent, 30 november 1891 - Sint-Martens-Latem, 1 juni 1965) was een Vlaams dichter en prozaschrijver.

Zijn kindertijd bracht hij door te Eeklo bij zijn grootouders, omdat zijn moeder een winkel hield en zijn vader handelsreiziger was. Als jongeling keerde hij terug naar Gent en volgde hij aan het Koninklijk Atheneum de handelsafdeling en daarna aan de Universiteit enkele lessen kunstgeschiedenis. Minne werd militant van de Socialistische Jonge Wacht (SJW), de jongerenbeweging van de Belgische Werkliedenpartij (BWP).

Minne volgde in 1916, tijdens de Duitse bezetting van België, als vrije student de colleges filosofie, kunstgeschiedenis en psychologie aan de Nederlandstalige Von Bissing-universiteit te Gent, een instrument van de Duitse Flamenpolitik en een bolwerk van het activistisme. Hij stichtte samen met Maurice Roelants het tijdschrift 't Fonteintje (1921-1924). Op 24 juni 1920 trouwde Minne met Julienne Rowland.

Ongeveer e…Lees verder op Wikipedia