Boek
Nederlands

Verzameld werk

Richard Minne (auteur), Yves T'Sjoen (redacteur)
Verzameld proza en dichtwerk van de Vlaamse auteur (1891-1965).
Bevat
Titel
Verzameld werk / Richard Minne ; tekstbezorging Yves T'Sjoen
Auteur
Richard Minne
Redacteur
Yves T'Sjoen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Van Oorschot, 2006
364 p.
Aantekening
Oude spelling (vóór 1947)
ISBN
90-282-4067-5 (hardback) 9789028240674 (hardback) 9789028240681

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Wie eenmaal begint aan de Vlaamse schrijver Richard Minne (1891-1965) is verkocht. "De boer heeft stroo, / - God zij geloofd -, / in zijn klompen / en in zijn hoofd." Het is 1927 en de bundel, niet eens door Minne zelf verzorgd, maar door zijn vriend Raymond Herreman, heet 'In den zoeten inval'. Minne was een van de dichters van het tijdschrift 't Fonteintje, een echt voorbeeldige pre-Forumdichter, authentiek, ironisch. Du Perron en Ter Braak waren dol op hem. Hij heeft maar zo'n honderdvijftig gedichten geschreven, niet veel, maar genoeg om een kleine, enthousiaste schare lezers rond zich te verzamelen, onder wie Geert van Oorschot. In Forum heeft Minne zijn enige roman gepubliceerd, 'Heineke Vos en zijn biograaf'. Naast poëzie schreef hij ook verhalen, die al eerder door de ijverige tekstbezorger Yves T'Sjoen in 1996 zijn uitgegeven en nu natuurlijk in dit verzameld werk zijn herdrukt. Ook dit proza is door zijn eigenheid, door de toon en het wat nukkige gehalte erg de moeite waard…Lees verder

Over Richard Minne

Richard Julius Minne (Gent, 30 november 1891 - Sint-Martens-Latem, 1 juni 1965) was een Vlaams dichter en prozaschrijver.

Zijn kindertijd bracht hij door te Eeklo bij zijn grootouders, omdat zijn moeder een winkel hield en zijn vader handelsreiziger was. Als jongeling keerde hij terug naar Gent en volgde hij aan het Koninklijk Atheneum de handelsafdeling en daarna aan de Universiteit enkele lessen kunstgeschiedenis. Minne werd militant van de Socialistische Jonge Wacht (SJW), de jongerenbeweging van de Belgische Werkliedenpartij (BWP).

Minne volgde in 1916, tijdens de Duitse bezetting van België, als vrije student de colleges filosofie, kunstgeschiedenis en psychologie aan de Nederlandstalige Von Bissing-universiteit te Gent, een instrument van de Duitse Flamenpolitik en een bolwerk van het activistisme. Hij stichtte samen met Maurice Roelants het tijdschrift 't Fonteintje (1921-1924). Op 24 juni 1920 trouwde Minne met Julienne Rowland.

Ongeveer e…Lees verder op Wikipedia