Dvd
Engels

De zwanenprinses

Richard Rich (regisseur), Lex De Azevedo (componist)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Prinses Odette, die op het punt staat te trouwen met prins Derek, wordt door een boze tovenaar in een zwaan veranderd. Vanaf ca. 6 jaar.
Titel
De zwanenprinses
Regisseur
Richard Rich
Componist
Lex De Azevedo
Uniforme titel
The swan princess
Taal
Engels
Uitgever
Sony Pictures Home Entertainment, 2014
1 dvd-video
Oorspr. opname
1994
Speelduur
ca. 86 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Nederlands, Frans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
EAN
8712609016833

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze animatiefilm uit 1994 is de debuutfilm van Richard Rich als zelfstandig regisseur en producent, nadat hij jarenlang in de Disney studio's heeft gewerkt. Het verhaal is gebaseerd op het ballet Het Zwanenmeer van Tsjaikovski. De knappe prinses Odette, die op het punt staat te trouwen met prins Derek, wordt door een boze tovenaar veranderd in een zwaan. In tegenstelling tot het oorspronkelijke verhaal loopt alles in de film - op het nippertje - goed af. Deze spannende en romantische film is mooi getekend en bevat veel liedjes in musicalstijl. De Nederlandse versie wordt gesproken en gezongen door bekende mensen zoals Bill van Dijk, Mandy Huydts en Marco Bakker. Sommige recensenten vinden deze film clichématig, anderen zijn gematigd tot zeer positief. Peter van Bueren (Volkskrant) schrijft: 'Met alle kwaliteiten van een prima tekenfilm voor kinderen en gezinnen. Bovendien uitstekend ver-Nederlandst.' Kreeg een nominatie voor een Annie Award voor Beste animatiefilm. Vanaf ca. 6 jaar.

Over Richard Rich

Richard Rich (1496 – Rochford, 12 juni 1567) was een Engels politicus die onder Eduard VI van Engeland Lord Chancellor was.

Biografie

Er is weinig bekend over het vroege leven van Richard Rich. Zo noemen bronnen verschillende geboorteplaatsen en families waarin hij geboren zou zijn. Hij heeft waarschijnlijk gestudeerd op de Universiteit van Cambridge. In 1516 ging hij als jurist in Londen aan het werk. Dertien jaar later werd hij met behulp van Thomas Audley lid van het Engelse parlement. In 1533 kwam hij in dienst van Thomas Cromwell. Onder diens leiding had hij ook een belangrijk deel in de processen tegen Thomas More en bisschop John Fisher.

In 1536 werd hij benoemd tot Speaker van het Britse Lagerhuis. Een paar jaar later had hij een belangrijk aandeel in de val van Thomas Cromwell. Rich was assistent-executeur van het testament van Hendrik VIII. Hierdoor ontving hij grote stukken land en werd hij Baron Rich. Ook verwie…Lees verder op Wikipedia