Boek
Nederlands

Microkosmos

Richard Walker (auteur)
+1
Microkosmos
×
Microkosmos Microkosmos
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
In korte hoofdstukken met veel kleurenillustraties wordt informatie gegeven over micro-organismen en hun invloed op het leven van de mens. Vanaf ca. 13 jaar.
Onderwerp
Microbiologie
Titel
Microkosmos
Auteur
Richard Walker
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Microscopic life
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2005
63 p. : ill.
ISBN
90-257-3963-6
Plaatsingssuggestie
579.1 (SISO) Wetenschappen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De reeks 'Gottmer Geleerd' bracht al informatieve boeken over archeologie, forten en kastelen, communicatie, DNA en genen, gevaarlijke beesten, mummies en reuzendieren. Het nieuwe boek over de microkosmos is een mooie en informatief rijke aanvulling van de reeks. In een vijftigtal pagina's krijgt elk aspect van het onderwerp een uitvoerige toelichting. Talrijke goed gekozen, vaak volledig in de tekst verwerkte foto's en tekeningen steunen de tekst.

In het boek wordt aandacht besteed aan de microscoop, de bouwstenen van het leven, virussen, bacteriën, zwammen, minidieren, grote epidemieën, ontdekkers, hardnekkige parasieten, het leven op mensen, en het leven in de oceaan. Elk hoofdstuk besluit met een samenvatting, een verwijzing naar websites of een boek met meer informatie, een opsomming van ermee verbonden beroepen en een verwijzing naar verwante bezienswaardigheden. Zo maakt de jonge lezer onder andere kennis met de biochemicus, de celbioloog, en de microbioloog.

Het …Lees verder
Dit deel uit de serie ‘Gottmer Geleerd’ bespreekt de micro-organismen. Na de inhoudsopgave en tips voor de lezer en een voorwoord op hoog niveau komen de onderwerpen aan de orde. Een pittig eerste hoofdstuk geeft uitleg over wat micro-organismen zijn, de ontdekking ervan, de ontwikkeling van licht- en elektronenmicroscopie (o.a. Leeuwenhoek en Pasteur) en de biologie van de cel. Het tweede hoofdstuk informeert over de soorten: het virus, de bacterie, protisten, zwammen en minidieren. Het derde hoofdstuk laat de invloed op de mens zien. Ziekten als de pest, maar ook de ontwikkeling van vaccinatie komen aan bod. Ook is er aandacht voor de stikstof- en koolstofkringloop. De onderwerpen worden per dubbele pagina steeds in korte alinea’s behandeld. Indrukwekkende kleurenfoto’s en getekende illustraties begeleiden de tekst. Elk hoofdstuk sluit met een samenvatting, beroepenlijstje en sites. Het taalgebruik is erg volwassen. Een educatief boek dat het boeiende onzichtbare leven naast ons laa…Lees verder

Over Richard Walker

James Lafayette Tarver, Sr. (Del Rio, 15 maart 1916 – Grand Prairie, 7 augustus 1976) was een Amerikaans componist, muziekpedagoog en trompettist. Voor bepaalde werken gebruikte hij ook het pseudoniem Richard Walker.

Biografie

Tarver studeerde aan het Sul Ross State University-Rio Grande College in Del Rio (Texas), aan het Texas Tech University in Lubbock en aan het Southwest Conservatory of Music in Fountain Valley (Californië). Als trompettist speelde hij in verscheidene dans- militair- en symfonieorkesten mee. In El Paso werd hij muziekpedagoog.

Als componist schreef hij vooral voor harmonieorkesten.

Composities

Werken voor harmonieorkest

  • 1949 Western Plains, ouverture
  • 1950 Little Colonel, ouverture
  • 1950 Plantation Memories, Rhapsodie
  • 1951 Sun Carnival, ou…Lees verder op Wikipedia