Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Voorbije liefdes : roman

Richard Yates (auteur), Marijke Emeis (vertaler), Christophe Vekeman (inleider)
Een oorlogsveteraan wil, ondanks dat hij met een steenrijke vrouw is getrouwd, zelf voor het inkomen zorgen en beroemd worden met het schrijven van toneelstukken en gedichten.
Titel
Voorbije liefdes : roman / Richard Yates ; vert. en nawoord door Marijke Emeis ; voorwoord van Christophe Vekeman
Auteur
Richard Yates
Vertaler
Marijke Emeis
Inleider
Christophe Vekeman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Young hearts crying
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2017
381 p.
ISBN
9789029507325 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Roman uit 1984 van de Amerikaanse schrijver Richard Yates (1926-1992). De Nederlandse ‘Yates-revivalserie’ is daarmee compleet. Hoewel zijn vrouw Lucy beschikt over een enorm kapitaal, wil oorlogsveteraan Michael Davenport zelf voor het inkomen zorgen, door het schrijven van toneelstukken en gedichten. Michaels literaire ambities zijn torenhoog, maar zijn productie stelt weinig voor. Hoe lang duurt het voor zijn droom uit elkaar spat? Deze satirische roman vol hilarische acties, heftige conflicten en tragische scènes is één uitgesponnen demasqué van artistiek zelfbedrog. Yates prikt de illusies van zijn personages genadeloos door. Als kunst wordt misbruikt als pose, loopt dit onherroepelijk uit op een depressie of psychose. Yates kampte zelf met psychische problemen, drankmisbruik en literaire kritiek. Er is geen schrijver die scherper zag wat authentiek is in het literaire leven en wat niet. En die vervolgens de botsing tussen ideaal en realiteit tot weergaloze literatuur wist om te …Lees verder

Over Richard Yates

Richard Yates (3 februari 1926 - 7 november 1992) was een Amerikaans auteur.

Yates werd geboren in Yonkers, New York. Zijn ouders scheidden van elkaar toen hij drie jaar oud was, en de rest van zijn jeugd is hij veelvuldig verhuisd naar verschillende gemeentes. Hij vocht in de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk en Duitsland. Midden 1946 keerde hij terug naar New York. Hij werd journalist, speechschrijver en werkte kort als copywriter in de reclame. Yates debuteerde in 1961 met Revolutionary Road, dat na zijn dood verfilmd zou worden door Sam Mendes.

Hoewel zijn debuut lovend werd ontvangen en het genomineerd werd voor de National Book Award, werd het werk van Yates tijdens zijn leven nooit een bestseller. Na zijn dood in 1992 nam de aandacht voor zijn werk vanaf 1999 toe na publicatie van een essay over zijn leven.

Bibliografie

Suggesties