De Romeinse generaal Maximus, door de corrupte troonopvolger Commodus gedwongen tot slavernij, wordt gladiator
Onderwerp
Romeinse Rijk
Taal
Engels
Uitgever
Universal Studios, 2009 | Andere uitgaves
1 blu-ray + bonusblu-ray
Oorspr. opname
2000
Speelduur
ca. 155 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Spaans, Duits, Italiaans, Portugees Ondertiteling: Nederlands, Engels, Engels voor slechthorenden, Frans, Spaans, Deens, Duits, Italiaans, Noors, Portugees, Fins, Zweeds, Japans
EAN
5050582582659

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 4 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Amerikaanse speelfilm uit 2000 van Ridley Scott, met in de hoofdrol Russell Crowe. In het Romeinse rijk, 180 n.C., wil Keizer Marcus Aurelius de macht niet overdragen aan zijn zoon Comodus, maar aan generaal Maximus. Comodus doodt zijn vader en probeert ook Maximus te vermoorden. Maar Maximus ontsnapt en wordt gladiator. Zijn zeges in de arena leiden hem toch naar Rome. De film kreeg indertijd veel aandacht in de pers en draaide lange tijd in de bioscopen. De recensenten vergeleken de film met klassieke Romeinse spektakelstukken zoals Ben Hur, Spartacus en The fall of the Roman Empire. Ab Zagt (Algemeen Dagblad 18-5-'00) schreef: '(...) een van de spectaculairste films van het jaar. (...) Het is een meeslepend epos vol realistische effecten geworden, met prachtige rollen (...) en dat enkele verbluffende, lang nablijvende scènes in de arena bevat.' Peter van Bueren (Volkskrant 18-5-'00): 'Zo'n drama moet stromen op alle denkbare golven van een totaalspektakel. En dat doet Gladiator ook…Lees verder

Over Ridley Scott

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Gage Skidmore

Ridley Scott (South Shields, 30 november 1937) is een Brits fotograaf, filmregisseur en filmproducent. Hij is vooral bekend om zijn visueel overweldigende en groots opgezette Hollywood-actiefilms. Zijn jongere broer Tony Scott (1944-2012) was ook regisseur van actiefilms.

Kort overzicht

Hoewel Scott zich als filmmaker in het commerciële circuit bevindt, wordt hij toch door veel critici als een kunstenaar gezien. Dit komt vooral door het opvallende stijlvolle, kleurrijke en opmerkelijk uitgelichte camerawerk dat in zijn films altijd domineert. Ook stralen zijn films een opvallende voorliefde voor schilderkunst en geschiedenis uit.

Scott maakte in het begin van zijn carrière sciencefiction cult-films als Alien en Blade Runner. Later ging hij zich steeds meer toeleggen op actiefilms om zich vervolgens te specialiseren in historische spektakelfilms.

In 2015 kreeg Scott een ster op de Hollywood Walk o…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek