Boek
Nederlands

Het stuur van Tuur

Riet Wille (auteur), Frank Daenen (illustrator)
+1
Het stuur van Tuur
×
Het stuur van Tuur Het stuur van Tuur
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Vik is op school. Maar om vier uur komt Tuur. Hij haalt Vik op. Maar komt Tuur met de fiets of met een slee? Zoekboek met tekst op rijm. AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Vervoermiddelen
Leesniveau
AVI 1, AVI M3
Titel
Het stuur van Tuur
Auteur
Riet Wille
Illustrator
Frank Daenen
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2019 | Andere uitgaven
[28] p. : ill.
ISBN
9789462912960 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Vik wordt uit school opgehaald door zijn buurman Tuur. Dat is een hele belevenis, omdat het vervoermiddel in de fantasie van Vik voortdurend verandert. Dit verhaal op rijm is bedoeld voor beginnende lezers (AVI-M3). Het staat vol raadsels, zoek- en telopdrachten. Het boek is dwarsliggend uitgevoerd. De kleurrijke illustraties zijn bladvullend en zitten vol grappige details. De tekst bestaat uit korte zinnen; hier en daar staan woorden in kleur en wordt gebruikgemaakt van de mogelijkheden van de typografie. Er worden geen hoofdletters gebruikt. Er staan enkele onvolkomenheden in de tekst (mee zing i.p.v. meezing; ‘waar is de beuk en de den’) en (in het Noord-Nederlands) minder/niet gangbare zinsconstructies (bijv. ‘een kraan met geel aan’). Eerder verscheen van dezelfde makers in dezelfde opzet 'Het uur bij Tuur'* (2012). Vanaf ca. 6 jaar.

Het stuur van Tuur

Vik woont naast Tuur, een fantastische buur. Omdat zijn ouders het druk hebben met hun werk, past Tuur voor en na school op hem. Samen beleven ze leuke tijden.Het boekje is een meer dan waardige opvolger voor het eerder verschenen ‘Het uur bij Tuur’. Opnieuw is het een boekje voor beginnende lezers (AVI M3, de meeste kinderen halen dit niveau rond carnaval in het eerste leerjaar) en staat de tekst volledig op rijm. Deze keer heeft het boekje als thema vervoersmiddelen, iets wat de titel al deed vermoeden.

Net zoals de vorige keer, vouw je het boekje naar boven open. Frank Daenen heeft de vrolijke en grappige tekst van Riet Wille voorzien van warme, kleurrijke prenten. Als je ze wat beter bekijkt, zie je er heel wat leuke details in verstopt zitten. Op de achterflap staan er daarom enkele zoekopdrachten bij. Frank Daenen weet met zijn illustraties altijd een sfeer te scheppen waarbij je het vanbinnen warm krijgt. Met de lay-out van de tekst wordt heel s…Lees verder

Over Riet Wille

Riet Wille (Gent, 9 april 1954) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Wille groeide op in een gezin van bloemisten, waar haar liefde voor de natuur ontstaat. Ze wilde iets doen met kinderen en taal, daarom studeerde ze logopedie in Gent en daarna neurolinguïstiek aan de VUB. Als logopediste ging ze werken met jonge kinderen met een ontwikkelingsachterstand en ontdekte de wereld van de kinderpoëzie.

Later ging ze kinderboeken schrijven. Ze schrijft vooral voor beginnende en moeilijke lezers, kinderpoëzie en liedjesteksten.

Werk

In 1984 debuteert Wille met een bundel versjes met als titel Zuurtjes en zoetjes. Later combineert ze haar schrijverschap met een parttime als logopediste op een school voor kinderen met leermoeilijkheden. Ze schrijft tal van boeken voor beginnende lezers en kinderen met leesproblemen. In deze boeken hecht ze veel belang aan de interactie tusse…Lees verder op Wikipedia