Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het uur bij Tuur

Riet Wille (auteur), Frank Daenen (illustrator)
+1
Het uur bij Tuur
×
Het uur bij Tuur Het uur bij Tuur
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Tuur vangt zijn buurjongen op als zijn ouders werken. Hij kookt voor hem, leest hem voor en ze spelen spelletjes.
Onderwerp
Buren, Vriendschap
Leesniveau
AVI 1, AVI M3
Titel
Het uur bij Tuur
Auteur
Riet Wille
Illustrator
Frank Daenen
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2013 | Andere uitgaven
[28] p. : ill.
ISBN
9789058387561 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Wanneer papa en mama niet thuis zijn, gaat Vik langs bij zijn buur Tuur. Ze zijn heel goede vrienden en doen in elke kamer iets leuks. Een leuk (zoek)boek op rijm voor beginnende lezers, AVI-M3. Het staat boordevol raadsels en leuke zoekopdrachten. De gedichten over spelletjes zetten aan tot zelf spelen. Het boek is dwarsliggend geschreven en geïllustreerd. De mooie kleurrijke verfillustraties zijn speels, sprankelend, kleurrijk, bladvullend en vol leuke details. De tekst staat in fladderzetsel en de kleur wordt aangepast aan de achtergrond. Er worden geen hoofdletters gebruikt. Zowel de auteur als de illustrator hebben reeds meerdere succesvolle werken op hun naam staan. Een verrassend anders boek voor beginnende lezers. Vanaf ca. 6 jaar.

Het uur bij Tuur

Dit is een boek voor eerste lezers dat weinig boeiend is en louter leesoefenstof lijkt. Vik gaat vaak naar zijn buurman Tuur, want zijn mama runt een zaak. Vraag is of kinderen van zes weten wat een zaak runnen betekent. Al vanaf het begin zie je dat de tekst meer op oefenen dan op inhoud gericht is. Tuur heeft een uur in zijn naam. Of Zie je mij in vik staan? Deze laatste zin is allesbehalve duidelijk. Soms staat er nonsens in: in de kelder ziet hij een doos wei. Geregeld doet de auteur een poging tot rijm met zeer wisselend succes: eet zit in scheet. Het is ook geen samenhangend verhaal. Alleen de tekeningen zijn best grappig; er is meer op de prenten te beleven dan in de tekst. Vandaar één ster. De manier waarop het boek gebonden is - als een klapper - is zeker niet handig voor beginnende lezers.


Over Riet Wille

Riet Wille (Gent, 9 april 1954) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Wille groeide op in een gezin van bloemisten, waar haar liefde voor de natuur ontstaat. Ze wilde iets doen met kinderen en taal, daarom studeerde ze logopedie in Gent en daarna neurolinguïstiek aan de VUB. Als logopediste ging ze werken met jonge kinderen met een ontwikkelingsachterstand en ontdekte de wereld van de kinderpoëzie.

Later ging ze kinderboeken schrijven. Ze schrijft vooral voor beginnende en moeilijke lezers, kinderpoëzie en liedjesteksten.

Werk

In 1984 debuteert Wille met een bundel versjes met als titel Zuurtjes en zoetjes. Later combineert ze haar schrijverschap met een parttime als logopediste op een school voor kinderen met leermoeilijkheden. Ze schrijft tal van boeken voor beginnende lezers en kinderen met leesproblemen. In deze boeken hecht ze veel belang aan de interactie tusse…Lees verder op Wikipedia