Boek
Nederlands

Ik kies voor Lies en Wies

Riet Wille (auteur), Aimée De Jongh (illustrator)
+1
Ik kies voor Lies en Wies
×
Ik kies voor Lies en Wies Ik kies voor Lies en Wies
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Lies heeft een hond. Hij heet Wies. Ze gaan naar de bieb en naar zee. Ga je mee? Met veel strips. AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.
Leesniveau
AVI 1, AVI M3
Titel
Ik kies voor Lies en Wies
Auteur
Riet Wille
Illustrator
Aimée De Jongh
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2016
59 p. : ill.
ISBN
9789462911123 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Oefenboek voor beginnende lezertjes over een meisje en haar hondje. Nadat de hoofdpersonen zijn voorgesteld, wordt de inhoud volgens een vast patroon verdeeld. Steeds twee pagina’s met een kort, doorlopend verhaaltje, daarna twee strips. De tekst van de verhalen is in blokken verdeeld met daartussen plaatjes. Ondanks de ruime bladspiegel en duidelijke letters, vraagt het, mede door het grote formaat van het boek, wel wat doorzettingsvermogen van kinderen die net lezen. Vriendelijke verhalen met herkenbare belevenissen. Een enkele keer komen er woorden voor die niet meer zo vaak gebruikt worden (bv. 'fuif'). De illustraties bestaan uit zwart-witte striptekeningen met als enige steunkleur zachtgeel. Het omslag is wat kleurrijker en zal kinderen aanspreken. Aardige oefenstof voor kinderen, vooral meisjes, na een paar maanden leesonderwijs, AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.

ik kies voor lies en wies

Wat een leuk eerstelezersboek (AVI M3)! Leuk qua formaat (iets kleiner dan een A4), leuk qua opbouw (eerst een verhaal van twee bladzijden, dan twee strips). Wies is de hond van Lies. Samen zijn ze de hoofdrolspelers in dit boek. Ze beleven leuke, eenvoudige en herkenbare avonturen. Vijftien avonturen zijn neergeschreven als kortverhaal, achtentwintig als strip. De verhaaltjes kunnen los van elkaar gelezen worden en volgen elkaar dus niet op. Elk verhaal heeft een titel die je terugvindt in de inhoudstafel vooraan.

De typische letterspelletjes van Riet Wille vind je ook terug in dit boek. Zo lees je op p.11 over de wol ... low wol low wol low ..., en vind je hier en daar een rebus waarbij bv. zon en zee omgetoverd worden in zoen en veel (p.32). De zinnen zijn eenvoudig, maar komen zeker niet gekunsteld over, en hoofdletters zijn er niet. De kaft is felgekleurd, maar de illustraties binnenin zijn enkel in wit, zwart en zachtgeel en zorgen dus voor een rustig geheel.

Lees verder

Over Riet Wille

Riet Wille (Gent, 9 april 1954) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Wille groeide op in een gezin van bloemisten, waar haar liefde voor de natuur ontstaat. Ze wilde iets doen met kinderen en taal, daarom studeerde ze logopedie in Gent en daarna neurolinguïstiek aan de VUB. Als logopediste ging ze werken met jonge kinderen met een ontwikkelingsachterstand en ontdekte de wereld van de kinderpoëzie.

Later ging ze kinderboeken schrijven. Ze schrijft vooral voor beginnende en moeilijke lezers, kinderpoëzie en liedjesteksten.

Werk

In 1984 debuteert Wille met een bundel versjes met als titel Zuurtjes en zoetjes. Later combineert ze haar schrijverschap met een parttime als logopediste op een school voor kinderen met leermoeilijkheden. Ze schrijft tal van boeken voor beginnende lezers en kinderen met leesproblemen. In deze boeken hecht ze veel belang aan de interactie tusse…Lees verder op Wikipedia

Suggesties