Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Saar en de koe

Riet Wille (auteur), Annemie Berebrouckx (illustrator)
Koe Nel staat in de kou; Saar haalt de koe naar de schuur. Vanaf ca. 6 jaar.
Leesniveau
AVI M3, AVI 2
Titel
Saar en de koe
Auteur
Riet Wille
Illustrator
Annemie Berebrouckx
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2005 | Andere uitgaven
31 p. : ill.
ISBN
9058382680 9789058382689

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Leesoefenboek over Saar die een zielige koe in de wei van de buurman ziet staan. Samen met haar vader haalt ze de koe stiekem binnen naar hun schuur. De koe wordt gewassen en krijgt te eten en staat daarna in de wei van een andere boer. Een mooi uitgevoerd eerste leesboekje. Typografisch is het speels: tekst en illustraties vormen een goede eenheid. De vrolijke pentekeningen zijn deels in kleur en deels (de gedachten van Saar) alleen in blauw. Juridisch klopt het natuurlijk niet dat je de koe van de buurman steelt, maar op deze manier kun je ook dierenmishandeling aan de kaak stellen. Een aantrekkelijke uitgave voor beginnende lezers vanaf ca. 6 jaar.

Saar en de koe

Een vrolijk boek voor eerste lezers (AVI 1) dat op een interactieve manier is opgevat. De tekst wordt afgewisseld met spelletjes, vragen en opdrachten, zoals een zoekprent, een rebus en dergelijke. Een eenvoudig verhaal over een doortastend meisje, met een beetje spanning en een vleugje humor, dat zeker zal aanpreken. De leuke, kleurrijke illustraties van Annemie Berebrouckx maken het boekje zeer aantrekkelijk. Boer Koen verzorgt zijn koe Nel niet goed. Ze staat buiten in de kou, wordt mishandeld en krijgt geen eten. Omdat Saar van Nel houdt, wil ze daar iets aan doen. Samen met haar vader Jan haalt ze op een nacht de zieke, hongerige koe van de wei af en brengt haar naar de schuur. Saar wast Nel en voedt haar tot ze weer dik is. Er is één probleem, want op een dag moet Nel weer de wei op. Om ervoor te zorgen dat de boze boer Koen zijn koe zeker niet herkent, leert Saar haar daarom ‘bie’ in plaats van ‘beu’ zeggen. Wanneer Nel in de wei van boer Tuur staat, blijkt het plan geslaagd.Lees verder

Over Riet Wille

Riet Wille (Gent, 9 april 1954) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Wille groeide op in een gezin van bloemisten, waar haar liefde voor de natuur ontstaat. Ze wilde iets doen met kinderen en taal, daarom studeerde ze logopedie in Gent en daarna neurolinguïstiek aan de VUB. Als logopediste ging ze werken met jonge kinderen met een ontwikkelingsachterstand en ontdekte de wereld van de kinderpoëzie.

Later ging ze kinderboeken schrijven. Ze schrijft vooral voor beginnende en moeilijke lezers, kinderpoëzie en liedjesteksten.

Werk

In 1984 debuteert Wille met een bundel versjes met als titel Zuurtjes en zoetjes. Later combineert ze haar schrijverschap met een parttime als logopediste op een school voor kinderen met leermoeilijkheden. Ze schrijft tal van boeken voor beginnende lezers en kinderen met leesproblemen. In deze boeken hecht ze veel belang aan de interactie tusse…Lees verder op Wikipedia