Boek
Nederlands

Wie dit leest wordt een beest

Riet Wille (auteur), Fleur Van der Weel (illustrator)
+1
Wie dit leest wordt een beest
×
Wie dit leest wordt een beest Wie dit leest wordt een beest
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Gedichten over dieren. Met gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Dieren
Leesniveau
AVI M3, AVI 1
Titel
Wie dit leest wordt een beest / tekst Riet Wille ; ill. Fleur van der Weel
Auteur
Riet Wille
Illustrator
Fleur Van der Weel
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2006
28 p. : ill.
ISBN
90-5838-385-7

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een bundel met gedichten over dieren; ze spelen zelf ook regelmatig de hoofdrol. Het gaat om korte gedichten die steeds een andere vorm hebben en soms rijmen. De teksten bestaan allemaal uit eenlettergrepige woorden. De zinnen bestaan slechts uit een of enkele woorden. Ze zijn daardoor technisch gezien gemakkelijk te lezen. De inhoud is echter wat lastiger en meer gericht op oudere kinderen. Ze bevatten veel beeldspraak en subtiele humor, die beginnende lezers nog zal ontgaan. Door de verschillende kleuren van de achtergrond, de aan het gedicht aangepaste typografie en de vele tekeningen geeft het een mooi verzorgd beeld. De kleurrijke sobere illustraties zijn gemaakt aan de hand van onder meer linoleumsneden. Voor beginnende lezers vanaf ca. 6 jaar en voor kinderen vanaf ca. 8 jaar een bundel met leuke en humoristische gedichten over dieren.

Wie dit leest wordt een beest

Wie dit leest wordt een beest. Een spel met taal: letters puzzelen zichzelf tot woorden. Woorden hebben een betekenis. Laat één letter weg of voeg er twee toe en je komt meteen in een andere wereld. De lezer wordt uitgenodigd deel te nemen aan dit feest voor de geest! De grappige titel zet je al meteen aan het denken. Dit geldt eigenlijk voor alle teksten of gedichten uit dit boekje. Ze zwengelen de visualisatiekracht van de lezer aan. De meeste gedichten zijn laagdrempelig. Zelfs kleuters voor wie je uit dit bundeltje kan voorlezen, zullen benieuwd worden door het spel van wisselende betekenissen. De auteur gaat als het ware vanuit het kind op ontdekkingstocht en schrijft dingen neer uit en voor zijn wereld. Hier en daar is er een tekst die daar minder in past, die het prettig gestoorde wat loslaat en de serieuzere toer op gaat. Dit wordt ruimschoots goed gemaakt, niet enkel door de speelse lay- out, maar zeker en vooral door de prachtige illustraties van Fleur van der Weel. Zij weet…Lees verder

Over Riet Wille

Riet Wille (Gent, 9 april 1954) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Wille groeide op in een gezin van bloemisten, waar haar liefde voor de natuur ontstaat. Ze wilde iets doen met kinderen en taal, daarom studeerde ze logopedie in Gent en daarna neurolinguïstiek aan de VUB. Als logopediste ging ze werken met jonge kinderen met een ontwikkelingsachterstand en ontdekte de wereld van de kinderpoëzie.

Later ging ze kinderboeken schrijven. Ze schrijft vooral voor beginnende en moeilijke lezers, kinderpoëzie en liedjesteksten.

Werk

In 1984 debuteert Wille met een bundel versjes met als titel Zuurtjes en zoetjes. Later combineert ze haar schrijverschap met een parttime als logopediste op een school voor kinderen met leermoeilijkheden. Ze schrijft tal van boeken voor beginnende lezers en kinderen met leesproblemen. In deze boeken hecht ze veel belang aan de interactie tusse…Lees verder op Wikipedia