Boek
Nederlands

Wie zijn twee keer drie ?

Riet Wille (auteur), Tine Vercruysse (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Dries vindt Roos erg lief; hij vergeet bijna zijn vriend Daan. Vanaf ca. 7 jaar.
Leesniveau
AVI 2
Titel
Wie zijn twee keer drie ? / Riet Wille ; met tek. van Tine Vercruysse
Auteur
Riet Wille
Illustrator
Tine Vercruysse
Taal
Nederlands
Uitgever
Averbode: Altiora, 2001
29 p. : ill.
ISBN
90-317-1678-2

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Eerste leesboekjes: enkel een didactische waarde?

Een gevarieerd aanbod

Recent verschenen bij diverse Nederlandse en Vlaamse uitgevers vele nieuwe boekjes voor beginnende lezertjes. De boekjes hebben veelal een hard kartonnen kaft en ze worden in series uitgegeven. Ze bieden aanvullende leesstof bij de in de scholen gehanteerde leesmethode. Meer en meer ouders raken overtuigd van het belang van deze boekjes en in de openbare bibliotheken en gespecialiseerde boekhandels krijgen ze dan ook de nodige ruimte.

Haast alle series geven een aanduiding van het AVI-niveau. Sinds kort worden soms ook gegevens verstrekt over de verhaalcomplexiteit via de Leeservaringschaal, de LAT, al is deze schaal voor de meeste leerkrachten en ouders niet erg duidelijk .

De meeste gebruikers van deze boekjes, leerkrachten en ouders van beginnende lezertjes, hanteren op de eerste plaats leestechnische criteria bij hun keuze.

In Leesgoed nummer 3, 2000, schreef Erna van Koeven…Lees verder
Dries wordt verliefd op een meisje dat pas in de straat is komen wonen. Zijn vriend Daan laat hij een beetje in de steek, maar als Daan ervoor zorgt dat zijn verdwenen duif samen met de duif van Roos weer teruggebracht wordt, komt alles in orde. Leesoefenstof voor kinderen die een aantal maanden leesonderwijs achter de rug hebben. Korte zinnen, duidelijke schreefloze letters, zeer ruime bladspiegel en stevig wit papier.Het verhaal verloopt chronologisch en is niet in hoofdstukken ingedeeld. De gebeurtenissen zijn herkenbaar en zullen wel aanspreken, maar de tekst is niet echt verrassend. De zwartwitte tekeningen bedekken vaak grote delen van de bladzijde. Ze zijn speels, in een kinderlijke stijl getekend en zitten vol grapjes. De omslag is door de sobere kleuren wat saai. Vanaf ca. 7 jaar.

Over Riet Wille

Riet Wille (Gent, 9 april 1954) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Wille groeide op in een gezin van bloemisten, waar haar liefde voor de natuur ontstaat. Ze wilde iets doen met kinderen en taal, daarom studeerde ze logopedie in Gent en daarna neurolinguïstiek aan de VUB. Als logopediste ging ze werken met jonge kinderen met een ontwikkelingsachterstand en ontdekte de wereld van de kinderpoëzie.

Later ging ze kinderboeken schrijven. Ze schrijft vooral voor beginnende en moeilijke lezers, kinderpoëzie en liedjesteksten.

Werk

In 1984 debuteert Wille met een bundel versjes met als titel Zuurtjes en zoetjes. Later combineert ze haar schrijverschap met een parttime als logopediste op een school voor kinderen met leermoeilijkheden. Ze schrijft tal van boeken voor beginnende lezers en kinderen met leesproblemen. In deze boeken hecht ze veel belang aan de interactie tusse…Lees verder op Wikipedia

Suggesties