Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Wie gaat er dan de wereld redden?

Rik Torfs (auteur)
+1
Wie gaat er dan de wereld redden?
×
Wie gaat er dan de wereld redden? Wie gaat er dan de wereld redden?

Wie gaat er dan de wereld redden?

Beschouwingen door de hoogleraar kerkrecht en columnist over enkele maatschappelijke en ethische vraagstukken.
Titel
Wie gaat er dan de wereld redden?
Auteur
Rik Torfs
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Van Halewyck, 2009
256 p.
ISBN
9789056179502
Plaatsingssuggestie
311 (SISO) Samenleving ; Maatschappijvisies (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De titel van dit boek stelt onverholen een pertinente vraag die zowel verrassend als cynisch klinkt. Deeloplossingen voor concrete problemen zijn er immers legio, maar wie houdt zich nog bezig met de totaliteit? Rik Torfs gaat met deze vraag eigenzinnig en ironisch om. Hij ontvouwt een originele denkwijze om de huidige leefcondities kritisch te analyseren en te begrijpen. Directe en pasklare antwoorden geeft hij niet, maar hij nodigt iedereen uit om ernstig na te denken over hoe het met onze wereld verder moet. Hij vertrekt niet van de actuele politieke of maatschappelijke problemen, al komen die voortdurend aan de orde als opstap naar of verduidelijking van zijn denkprocessen. Wie gaat er dan de wereld redden? is geen politiek boek met mooie schema's en figuren die makkelijk beklijven. Torfs wil binnendringen in de ideologische en ethische achtergronden van ons huidig maatschappelijk bestel, die de meningen, het denken en het handelen van de mensen vormen en bepalen.
Een e…Lees verder
In dit boek gaat Rik Torfs, hoogleraar kerkelijk recht aan de KU Leuven en columnist, op een eigenzinnige en ironische manier in op een aantal grote vragen. Daarbij ontvouwt hij een originele denkwijze om de huidige leefomstandigheden kritisch te analyseren en te begrijpen. Een eerste deel handelt over 'individualisme, trouw en solidariteit'. Hier beklemtoont Torfs onder andere het belang van het individu als bewuste actor in de opbouw van de wereld. Solidariteit hoeft volgens de auteur niet per se te lijden onder de belangen van het individu, maar steunt juist op de genereuze kracht van het individu. In een tweede deel pleit Torfs voor een herwaardering van waarden en een inperking van normen. Ten slotte focust hij op 'leven en dood', met onder meer aandacht voor euthanasie en voor het belang van de persoonlijke identiteit en discussie. Torfs slaagt erin om de essenties van ideologische verhalen en systemen bloot te leggen en te bevragen, en de lezer zo voor keuzes te stellen. Een st…Lees verder

Over Rik Torfs

CC BY 3.0 - Foto van/door Asterysk

Henri Maria Dymphna André Laurent (Rik) Torfs (Turnhout, 16 oktober 1956) is Belgisch hoogleraar aan de KU Leuven, kerkjurist, bekend mediafiguur en voormalig christendemocratisch politicus. Torfs was van 2013 tot 2017 rector van de KU Leuven.

Biografie

Rik Torfs volgde na het basisonderwijs in het Heilig-Hartcollege van Heist-op-den-Berg, klassieke humaniora aan het Sint-Gummaruscollege in Lier. Daarna studeerde hij aan Katholieke Universiteit Leuven. Hij werd er in 1979 licentiaat in de rechten, in 1980 licentiaat in het notariaat, in 1982 licentiaat in het kerkelijk recht en promoveerde in 1987 tot doctor in het kerkelijk recht.

Academische loopbaan

Torfs werd aan de Faculteit Rechten en aan de Bijzondere Faculteit Kerkelijk Recht in Leuven achtereenvolgens van 1981 tot 1982 assistent burgerlijk recht, van 1982 tot 1988 assistent kerkelijk recht, van 1988 tot 1996 docent…Lees verder op Wikipedia