Boek Nederlands

De gouden lijst

Rindert Kromhout (auteur), Gerda Dendooven (illustrator)

De gouden lijst

Rindert Kromhout (auteur), Gerda Dendooven (illustrator)
  • Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Er waren eens een man en een vrouw, die bijna alles hadden.
Ze hadden een fijn huis, een grote tuin, twee ondeugende kinderen en werk waar ze veel van hielden. Maar ze hadden nog geen schilderij in huis. Daarom kochten ze op een dag een gouden lijst en vroegen een schilder om er een mooi schilderij in te maken.
‘Een mooi, kleurig schilderij waar we blij van worden.’
Maar de sc
Onderwerp
Schilderen Geluk Kunst
Titel
De gouden lijst
Auteur
Rindert Kromhout
Illustrator
Gerda Dendooven
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2016
[28] p. : ill.
ISBN
9789025869540 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Kunst (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 250 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De gouden lijst

“Er waren eens een man en een vrouw die bijna alles hadden: een fijn huis, een grote tuin, twee ondeugende kinderen en werk waar ze veel van hielden. Maar ze hadden nog geen schilderij in huis.” 'De gouden lijst' begint als een sprookje, al ontregelt Kromhout meteen de verwachtingen door het intrigerende ‘ondeugende’ voor kinderen. De lezer (én kijker) is meteen gewaarschuwd: je krijgt niet wat je verwacht, meer zelfs, het hele boek gaat over het doorbreken van verwachtingen.

De man en de vrouw kopen een gouden lijst en vragen een schilder er een mooi schilderij voor te maken. In de blik die Gerda Dendooven op zijn gezicht schildert, zie je meteen dat hij iets van plan is. Hij schildert abstracte figuren op de vazen, vrolijke stippen en vegen op de stoelen en de tafel en nog bontere motieven op het servies. De tuinman, de kokkin en zelfs de ondeugende kinderen worden erdoor geraakt en krijgen kriebels in hun binnenste. Alleen de man en de vrouw blijven zeuren om hun schi…Lees verder