Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Jij bent mijn vriend

Rindert Kromhout (auteur), Jan Jutte (illustrator)
+1
Jij bent mijn vriend
×
Jij bent mijn vriend Jij bent mijn vriend
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Bundel met veertien verhalen rond het thema vriendschap. De onafscheidelijke Bil en Wil hebben het fijn samen. Of ze nu gaan varen, lekker op hun bankje voor hun huis zitten of de een de ander voorleest. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Titel
Jij bent mijn vriend
Auteur
Rindert Kromhout
Illustrator
Jan Jutte
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2015
72 p. : ill.
ISBN
9789025868727 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bundel met veertien piekfijne verhalen rond het thema vriendschap. De onafscheidelijke Bil en Wil, al bekend uit ander werk (vooral eerste leesboekjes), hebben het fijn samen. Of ze nu gaan varen, lekker op hun bankje voor hun huis zitten of de een de ander voorleest: ze voelen zich verbonden met elkaar en niemand die daar tussen komt. De verhalen ademen dan ook een sfeer van geborgenheid. Tussen de regels lees je hoe deze vriendschap standhoudt, bijvoorbeeld door graag iets voor de ander te doen en de ander op de eerste plaats te stellen. Zo worden ongemerkt deze waarden overgebracht. De uitvoering van het boek is zorgvuldig gedaan met een nachtblauw, bloemrijk omslag en zwaar glanzend papier. De ingekleurde pentekeningen, soms een pagina groot, passen goed. Fijne, ontroerende uitgave voor kinderen vanaf ca. 6 jaar.

Jij bent mijn vriend

Waar Bil is, is Wil ook. Samen kijken ze naar de tuin, gaan ze varen, doen ze boodschappen, genieten ze bij de kachel in de leunstoel. Geen moeite is Bil te veel om Wil te plezieren. Hij leest hem voor, desnoods honderd keer hetzelfde, maakt boterhammen voor hem klaar, legt een warme kruik in zijn bed, maakt chocolademelk telkens wanneer Wil uit bad komt. Betere vrienden dan Wil en Bil zijn er niet.

De korte verhaaltjes zijn wel aardig en goed geschreven om voor te lezen, maar mij net iets te melig. Bijna elk verhaal houdt een moraliserende boodschap over vriendschap in, zoals: vrienden doen graag dingen voor elkaar, ze zijn blij wanneer de andere blij is. Waarom de auteur alle namen in het boek op “il” laat eindigen, begrijp ik niet. De opeenstapeling van figuren met de namen Kwil, Schil, Tsjil, Pril, Bril, Dril, Mil, Djil, Gil irriteert me. De illustraties van Jan Jutte zijn dan weer heerlijk. Ook de zeer afgewerkte vormgeving verdient een vermelding.


Over Rindert Kromhout

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Mark Sassen

Rindert Kromhout van der Meer (Rotterdam, 9 augustus 1958) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Biografie

Rindert Kromhout woonde als kind twee jaar lang in kindertehuizen. In deze periode (1971-1973) gaat hij naar de LOM-school in Utrecht en voelt zijn eerste roeping: bioloog of dierenarts. Hij ziet er echter van af als hij ontdekt dat je voor deze beroepen lang moet leren. Daarna gaat hij naar de avondmavo en volgt hij een opleiding tot kleuterleider. Ondertussen begint hij kinderverhalen te schrijven. In 1980 haalt hij zijn diploma, maar tot een baan in het onderwijs komt het nooit. Alles wat hij in die tijd over kinderen geleerd heeft komt wel goed van pas bij het schrijven van kinderboeken.

In 1985 bezoekt Rindert Kromhout Rome voor het eerst. Deze kennismaking krijgt een naar einde als Palestijnse terroristen het vliegveld binnenstormen terwijl hij op zijn vlucht naar huis wacht. Zestien mensen worden doodgesch…Lees verder op Wikipedia

Suggesties